Slovenija
18 ogledov

Kam z upokojenimi vesoljskimi plovili?

Fotografija je simbolična. FOTO: iStockPhoto Žurnal24 main
Nasa namerava upokojiti tri vesoljska plovila. Zato je ameriškim muzejem, šolam in drugim institucijam poslala obvestilo, da zbirajo ponudbe za primereno mesto, kamor bi lahko namestili svoje upokojene rakete.

Nasa bo leta 2010 upokojila tri plovila – Discovery, Atlantis in Endeavour – leto dni kasneje pa jih bodo namestili v ustanovah, ki bodo ustrezale njihovim zahtevam. "Gre za državne zaklade. Nasa meni, da bi jih ljudje radi videli razstavljene v prihodnjih letih," je dejal tiskovni predstavnik Nase Michael Curie.

Ne bo poceni
Tiste ustanove, ki bodo dobile eno izmed plovil, morajo biti pripravljene razvezati mošnjiček. Vsi stroški bodo znašali okoli 42 milijonov dolarjev. Toliko bo stala razgradnja nevarnih kemikalij, prevoz plovila na novo lokacijo in obdelava za razstavo. Nasa tudi želi, da imajo ustanove izkušnje z razstavljanjem vesoljske opreme in večjih zgodovinskih artefaktov. Plovilom bodo odstranili motorje in še nekatere druge komponente, ki jih bodo razstavljali posebej. Vesoljska agencija želi, da bi plovila ostala v Združenih državah Amerike, tudi zasebni zbiratelji imajo na razpisu kaj malo možnosti. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.