Slovenija
152 ogledov

Kam za praznike?

Avstralija je v tem času zelo priljubljena. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Pri več potovalnih agencijah smo preverili, koliko Slovencev se odloča za potovanja v času božičnih ter novoletnih praznikov ter katera je njihova najljubša destinacija.

Za mnenja smo povprašali agencije Kompas, Collegium, Lastminute, STA Ljubljana in Sonček. V nasprotju s trditvami agencij, da je povpraševanje kar veliko, pa je naša anketa pokazala, da bo 90 odstotkov anketiranih letošnje praznike preživelo kar doma.

STA Ljubljana: "Bežimo" v Avstralijo
STA Ljubljana sicer ne velja za klasično agencijo, ki bi ponujala oblikovane pakete po posameznih destinacijah. Pri njih namreč lahko posameznik dobi letalsko vozovnico, potovalno zavarovanje, vodiče in pripomočke, transport, najem avtomobila ... S tem si organizira individualno potovanje po lastnih željah.

Zaznavajo približno enako povpraševanje za potovanja v času praznikov kot lani. "Večinoma se potniki odločajo za (več ali manj) malo krajša individualna potovanja čez (podaljšane) praznične dni v toplejše kraje," pravi Mojca Ocvirk in dodaja, da so najbolj priljubljene destinacije Avstralija, Tajska, Indonezija ter Južna Amerika.

Ljudje so pripravljeni zapraviti manj
Opažajo, da so ljudje pripravljeni zapraviti manj kot v enakem času lani. "Še posebej zato, ker so cene potovanj na splošno nižje in so tako letos še toliko bolj cenovno občutljivi. Obenem pa se trenutno pojavlja zanimiva situacija – danes je dejansko zares ceneje potovati (na primer Azija), kot ostati doma."

Sicer pa trenutno kot ugodne ponudbe ponujajo let v Kairo iz Trsta (279 evrov), Istanbul iz Zagreba (250 evrov), Tokio iz Trsta (507 evrov), Brisbane iz Münchna (849 evrov), Toronto iz Benetk (519 evrov) ter Johannesburg iz Milana (942 evrov).

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Kompas: "Ljudje radi potujemo"
"V Kompasu še vedno sprejemamo prijave za zadnja preostala mesta na naših adventnih, božičnih in novoletnih potovanjih in počitnicah. Zanimanje je povsem primerljivo z lanskim letom in ocena je, da je enako kakor lani," pravi
Mišo Mrvaljević. Na vprašanje, ali so ljudje pripravljeni za potovanja zapraviti manj kot lani, odgovarja, da se njihovi gostje odločajo po več kriterijih ter da imajo ponudbo za vsako željo.

Med najbolj priljubljenimi destinacijami za enodnevne izlete v Kompasu omenjajo Dunaj ter izlete po bližnjih državah. Za nekajdnevne izlete so priljubljene evropske prestolnice (London, Pariz, Barcelona, Praga, Beograd, Madrid ...), za kratke počitnice Hrvaška ter Egipt, za medcelinska potovanja pa Dubaj, ZDA, Južna Afrika.

"Ne beležimo padca zanimanja za potovanja in počitnice, ki jih pripravljamo. Ljudje radi potujemo in ker živimo le enkrat, počitnice potrebujemo in na potovanjih veliko pridobimo. Naši gostje to vedo in jim je zato razširjanje
obzorja, spoznavanje novih dežel in bogatenje lastne osebnosti tako pomembno, da se temu ne želijo odreči,
" še pravijo v Kompasu.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Collegium: več zanimanja kot lani
V največji potovalni agenciji za mlade Collegium Mondial Travel beležijo celo večje zanimanje za potovanja kot lani. "Letos z nami potuje okoli tisoč potnikov več kot leto poprej. Razlog vidimo predvsem v dejstvu, da smo se v agenciji
skupaj s poslovnimi partnerji prilagodili gospodarski krizi ter s pomočjo nižjih gostinskih in hotelskih storitev znižali tudi vrednost naših turističnih aranžmajev, ki so dostopni povprečnemu porabniku. Najnižja ponudba za praznovanje novega leta tako znaša 43 evrov. Ponudba omogoča praznovanje novega leta s party busom v večjih evropskih prestolnicah. Prav tako pa v teh dneh poteka akcija, da za ceno enega potujeta dva in to že za ceno 59 evrov,
" pravi Alenka Šurlan, vodja promocije in stikov z javnostmi. Največ zanimanja je za Budimpešto, priljubljeni pa so tudi Beograd, Bratislava ter Amsterdam.

Sonček: Ljudje se odločajo zadnji hip
Kot pravijo v agenciji Sonček, se večina ljudi odloči za rezervacijo šele v decembru. "Videti je, kot bi ljudje zadnji trenutek vendarle ugotovili, da si želijo potovanj, da si jih še lahko privoščijo, morda malce celo špekulirajo s ceno in računajo na kakšne ponudbe v zadnjem hipu. Vendar popustov na novoletne aranžmaje praviloma ni. V bistvu je že zelo težko najti prosto mesto na letalih za ta čas, cene so kvečjemu višje. V Sončku opažamo, da upad dražjih rezervacij ni upadel, število dražjih aranžmajev v tople kraje ali v prestižna smučarska središča je enak. Morda je nekaj manj prodanih aranžmajev nižjega cenovnega razreda," pravi Nataša Jeza Kotnik.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Priljubljeni kratki izleti
Že tradicionalno izvajajo enodnevne avtobusne izlete v mesta, kot so Dunaj, Salzburg, Styer, Budimpešta, število teh aranžmajev je letos spet naraslo. Polni so tudi njihovi avtobusni izleti v Pariz, Črno goro ipd. Prosta mesta so še v hotelih v obmorskih mestih ter toplicah. "Največ pa te dni prodamo kratkih izletov (akcija plača eden, potujeta dva) za mesec januar in še naprej. Ljudje so namreč ugotovili, da je tudi potovanje lepo darilo in že za 48 evrov razveselijo z izletom dva prijatelja ali sorodnika," dodaja Nataša Jeza Kotnik ter pojasni, da so na splošno najbolj priljubljene destinacije Pariz, Črna Gora, Kanarski otoki in razna križarjenja.

Ljudje zapravijo manj
Z letošnjim letom so bili glede na črnoglede napovedi kar zadovoljni: "Imamo celo večje število potnikov kot lani, vendar se soočamo s tem, da ljudje v povprečju namenijo manj denarja dopustu. Delno smo k temu pripomogli tudi sami, saj smo se na situacijo poskušali prilagoditi tudi s krajšimi paketi in fleksibilnejšimi prihodi."

Z agencije Lastminute odgovorov nismo prejeli.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.