Slovenija
35 ogledov

Kamenik spet pred sodiščem

KIristijan Kamenik (Foto: Andraž Purg) Žurnal24 main
Na reškem sodišču se je začelo vnovično sojenje Kristijanu Kameniku in njegovi skupini preprodajalcev mamil. Sojenje bo potekalo v skrajšani obliki.

Člani skupine so bili septembra 2009 obsojeni na 60 let zapora, vendar je hrvaško vrhovno sodišče sodbo razveljavilo. Vzrok za razveljavitev je bil posnetek enega od telefonskih pogovorov člana skupine, ki so jih preiskovalci posneli, medtem ko je čakal na vzpostavitev telefonske povezave s Kamenikom. Marijan Surjan je namreč eni od oseb v prostoru govoril o mamilih in zaslužkih, kar so preiskovalci posneli, tožilci pa predstavili kot dokaz.

 

Kamenik je bil septembra 2009 obsojen na osem let zapora, po prestani kazni pa ga je čakal dosmrtni izgon iz Hrvaške. Ostali člani so bili obsojeni na od štiri do osem let zapora. Med obtoženimi je še devet oseb iz Slovenije, Hrvaške, BiH in Bolgarije. Dve osebi sta bili ločeno obsojeni na po tri leta zapora, ker sodišče ni potrdilo, da sta bila člana Kamenikove skupine.

Ker posnetek ni bil del pogovora s telefonskimi številkami, za katere je bilo dovoljeno tajno snemanje, je vrhovno sodišče ocenilo, da to ne more biti dokaz v postopku. Poleg tega preiskovalci niso imeli dovoljenja za snemanje v prostorih, v katerih je bil Surjan, ko je govoril o mamilih in zaslužkih.

 

Ponovitev v skrajšani obliki
Sodišče mora tako postopek ponoviti, čeprav sporni telefonski pogovor ni bil ključen za obsodbo. Ker prvostopenjska odločitev sodišča ni vprašljiva, ko gre za dejstva, bo sojenje potekalo v skrajšani obliki.

Reška namestnica direktorja hrvaškega protikorupcijskega urada Sajonara Čulina je v ponedeljek tako prebrala spremenjeno obtožnico, v kateri pa so temeljne zadeve o povezanosti članov skupine ostale enake. Čulina je predlagala odvzem približno 135 tisoč evrov, ki so jih člani skupine zaslužili s prodajo mamil na reškem območju in jih je sodišče zaplenilo. Okrog 54 tisoč evrov naj bi vzeli Kameniku, okrog 40 tisoč evrov pa Surjanu.

Obtoženci so se tudi izrekli glede obtožnice. Marijan Surjan, Samel Šehić, Aleksandar Petković in Igor Kajtuz so priznali krivdo, drugi pa so se zagovarjali kot nedolžni. Mustafi Beganoviću sodijo v odsotnosti.

Surjanova soproga, ki so jo na sojenje povabili kot pričo, je izkoristila pravico, da iz družinskih razlogov pričanje zavrne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.