Slovenija
29 ogledov

Kamera, ki vidi skozi oblačila

Žurnal24 main
Britansko podjetje je razvilo kamero, ki lahko iz razdalje do 25 metrov pod obleko zazna eksplozivna sredstva, droge in orožje.

Nov sistem podjetja ThruVision bodo lahko uporabili za varovanje letališč, železniških postaj in drugih javnih mest, pa tudi v vojaške namene. Tehnologija temelji na uporabi t. i. teraherčnih ali T-žarkov, ki se jih običajno poslužujejo astronomi za preučevanje umirajočih zvezd. Sistem po zagotovilih podjetja zdravju ni nevaren, prav tako ne more razkriti podrobnosti telesa posameznika, ki ga kamera snema.

Elektromagnetno sevanje, ki ga sistem uporablja, je prisotno povsod, saj ga oddaja vsak človek ali predmet, vendar v komaj zaznavnih količinah. Teraherčni žarki so krajši kot valovi v mikrovalovnih pečicah ali radijskih omrežjih, in nekoliko daljši od infrardečih valov, ki jih uporablja daljinski upravljalec za televizijo.

Žarki lahko potujejo skozi obleko, papir, keramiko in les, ustavijo pa se na kovinah in vodi. Sistem zbira valove in jih pretvori v podobo ali sliko, s pomočjo katerih odkrijejo skrite predmete.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.