Slovenija
83 ogledov

Kamere skladno z zakonom

Lidl Žurnal24 main
V slovenskih prodajalnah Lidl videonadzor uporabljajo v skladu z zakonom. Med odpiranjem prvih prodajaln pri nas pa je prišlo do nepravilnosti pri zagotavljanju počitka.
"V Sloveniji izvajamo videonadzor v trgovinah v skladu z zakonom o varstvu osebnih podatkov in zgolj z namenom zagotavljanja varnosti ljudi in premoženja v primerih ropa, kraje ali drugih oblik nasilnega ravnanja, o čemer so naši sodelavci ustrezno obveščeni," so za zurnal24.si povedali v Lidlu.

Priznali so, da je med odpiranjem prvih njihovih trgovin v Sloveniji marca 2007 prišlo do "nepravilnosti pri zagotavljanju počitka med dvema zaporednima dnevoma, razporeditvi delovnega časa in do kršitev v povezavi z izrabo letnega dopusta". Do kršitve naj bi prišlo "zaradi opustitve nadzora delodajalca nad izrabo počitka ene izmed poslovodij med dvema zaporednima dnevoma", ki je bila posledica prevelikega obsega dela na dan odprtja.

Nadzorovali tudi odhode na stranišče
Nemški diskontni prodajalec Lidl naj bi v svojih nemških prodajalnah z videokamerami nadzoroval početje svojih zaposlenih med odmori in celo v toaletnih prostorih. Detektivi, ki jih je najel Lidl, so v trgovinah namestili kamere, s katerimi so nadzorovali svoje zaposlene med odmori. Delodajalci so tako lahko spremljali, o čem se delavci pogovarjajo med odmori in celo, kdaj hodijo na stranišče. Potem ko je nemški časopis Stern objavil, kaj se dogaja v Lidlovih prodajalnah, je nemško notranje ministrstvo uvedlo preiskavo.
 

Lidlove prodajalne

Lidl ima v Nemčiji več kot 2700 trgovin, prisoten pa je tudi na slovenskem trgu. 


V Lidlu so priznali, da so detektive najemali, vendar naj s kamerami, ki so jih ti namestili, ne bi nadzorovali delavcev. "Nadzor zaposlenih ni v skladu z našimi načeli in je daleč od strategije odnosov z delavci," je dejal vodja kadrovske službe Lidla Jürgen Kissebert, ki je ostro zavrnil vse obtožbe.

Varnostni ukrep proti tatvinam?
Notranji nadzor v prodajalnah naj bi bil rutina, je pisal Stern. Od pet do deset miniaturnih kamer naj bi bilo zgolj varnostni ukrep proti tatvinam. Lidlova tiskovna predstavnica Petra Trabert je povedala, da kamer niso namestili za "opazovanje zaposlenih, temveč bolj zaradi morebitnih kršitev".

O kršitvah v Lidlu so poročali že pred leti. Takrat so se nepravilnosti dogajale v prodajalnah na Češkem, kjer so prodajalke med delovnim časom smele na stranišče le, če so imele mesečno perilo, nositi pa so morale posebne zapestnice.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.