Slovenija
25 ogledov

Kamere vidne, 
a skrite

Naročilo za vgradnjo kamer pripisujejo takratnemu generalnemu sekretarju SŽ Igor Žurnal24 main
Slovenske železnice. Različni podatki o kamerah pred pisarno direktorja.

Na Slovenskih železnicah (SŽ) so v petek našli skrite kamere. “Kamere niso bile skrite,” zatrjuje Janez Cerar, šef podjetja Janez, ki je na sedežu SŽ leta 2003 vgradilo štiri kamere za nadzor prostora. Cerar pravi, da pri vgradnji in med poznejšim servisiranjem niso opazili nobenih znamenj, da bi bile kamere namenjene skritemu snemanju. Skrita kamera je po njegovih besedah tista, ki se je ne vidi, naprave na SŽ pa so bile vidne.

Kamere ali senzorji
Kamere so bile po podatkih SŽ vgrajene v senzorje za zaznavanje gibanja. Cerar pravi drugače: senzorji in kamere so bile enotna naprava; podjetje Janez je kupilo senzorje, ki so že imeli vgrajene kamere. Te naprave so bile vidne. Vsa dela so opravili v skladu s pogodbo s SŽ.

Snemanje zvoka
V senzorjih so bile, tako pravijo na SŽ, tudi naprave za snemanje zvoka. Takšno snemanje brez sodne odredbe ni dovoljeno. Cerar trdi, da naprav za snemanje zvoka v senzorjih ni bilo. Dodaja, da podjetje Janez ni priključilo kamer na internet, priključilo pa jih je na tri računalnike.

Morebitno sostorilstvo
Ali se lahko v kazenskem postopku znajde tudi monter kamer, smo vprašali informacijsko pooblaščenko Natašo Pirc Musar. Njen pozitivni odgovor smo objavili včeraj. Cerar pravi, da pri servisiranju niso opazili, da pri kamerah ni zakonsko predpisanih obvestil o snemanju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.