Slovenija
29 ogledov

Kamnarjeva se ne gre več

Helena Kamnar meni, da se bodo pogajanja morala začeti s točke nič. (Foto: Benja Žurnal24 main
Potem ko je vlada zavrnila predlog sporazuma s policisti, je glavna vladna pogajalka od pogajanj odstopila. O komisiji bodo odločali prihodnji četrtek.

Kot je v pogovoru za Radio Slovenija dejala generalna sekretarka vlade Helena Kamnar, do sporazuma s sindikatom policistov ni prišlo zaradi pritiska preostalih sindikatov. Kamnarjeva je še dodala, da je sedanja pogajalska skupina izčrpala vse možnosti za pogajanja in da sama odstopa z mesta glavne pogajalke.

 

Vlada še vedno v okviru pravne države

Pahor je dejal, da se bo vprašanje plač javnih uslužbencev očitno reševalo na sodišču. Po njegovih besedah je vlada svojo odločitev spremenila, ker je od podpisa pogodbe gospodarska rast padla s sedem odstotkov na minus devet odstotkov. Vlada vztraja, da povišanja plač javnih uslužbencev v zaostrenih javnofinančnih razmerah ne bo. V javnosti so namreč zaokrožila nasprotna mnenja, po katerih bi obveznost glede tretje četrtine plačnih nesorazmerij morali izpolniti.

Vlada bo tako morala na seji prihodnji četrtek odločiti, ali je pogajalska skupina s Policijskim sindikatom Slovenije še vedno potrebna. Potem ko je svet sindikata v četrtek sporazum podprl, ga je vlada zavrnila. Po besedah ministrice Irme Pavlinič Krebs želijo sistem plač v javnem sektorju urediti za vse skupine enako.

 

Podpredsednik sindikata Radivoj Uroševič je sporočil, da pričakujejo, da se bodo v torek z vladno stranjo le srečali na pogajanjih, "da bodo končno izvedeli, kdo vodi to vlado“. Na sekretariatu niso mogli potrditi, da naj bi bil za torek napovedan nov sestanek.

Stavka se nadaljuje
Stavka dela policistov se nadaljuje. Stavkovni odbor se ponovno sestane v torek dopoldne, ko naj bi se pogovarjali tudi o možni zaostritvi stavke. "Ko bomo napovedali zaostritev, jo bomo napovedali, kot gre," je dejal. Ob tem je poudaril, da je bistveno, da prebivalci stavke ne občutijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.