Slovenija
68 ogledov

Kamor je šel bik, naj gre še štrik

Dvajset let nam je politika prodajala zgodbo o tem, kako imamo Slovenci na balkanskem trgu neskončne primerjalne prednosti, ko gre za sklepanje poslov in internacionalizacijo naših podjetij.

Kolumnisti 19.08.10, david jug, bostjan tacol | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Nemara jih imamo res, a prav zaradi te politike se je zgodilo diametralno nasprotno – v Slovenijo so po nakupih prišla podjetja iz nekoč bratskih republik. Ironija ne bi mogla biti večja. 

In hvalabogu, da so prišla, sicer bi se okoli jasli podjetij, ki so tako ali drugače (tudi) v državni lasti, še vedno sprehajale svinje. 

Razlogov za to seveda ne gre iskati le pri nesposobnih slovenskih politikih in šefih podjetij, ki so jih prav ti politiki zaradi zaslug ali le oportunističnih pričakovanj tja nastavili. 

Dejstvo je, da je sprega politike in gospodarstva v državah rajnke Jugoslavije plenila še neprimerno bolj kruto kot pri nas, proces tajkunizacije pa se je praktično končal še preden se je pri nas začel. 

Nesojenim slovenskim tajkunom je načrte prekrižala kriza – naenkrat so se začeli utapljati v dolgovih in se v njih utopili. Tudi ostali paradni konji slovenskega gospodarstva, večina seveda z uzdami v rokah vsakokratne oblasti,  so postali kljuseta. Kakšen gospodar je država, je, upam, zdaj vsem jasno.

Kako bodo zdaj poskebeli za svoje ljudi?

Pri tem se poraja zanimivo vprašanje. Kako bo politika "poskrbela" za svoje ljudi, glede na to, da je odlagališč za kadre v gospodarstvu vse manj? 

Pred kratkim mi je kolegica, ki je zaposlena v državni upravi, dejala, da je korit, pri katerih bi se napajali zaslužni, najverjetneje zmanjkalo, saj so začele stranke kadrovati že na povsem operativni ravni. Tja se doslej večinoma niso spuščale – funkcionarski položaji in plače jim, kakopak, bolj dišijo. A vodstvenega kadra in funkcionarjev vendarle ne more biti več kot tistih, ki morda tudi kaj naredijo.

Če bo tudi pri kadrovanju operativcev postalo glavno merilo njihova barva, ne glede na to, da imajo dve levi roki, bi bilo morda vendarle smiselno, da tujce povabimo še na Gregorčičevo ter jih prosimo, naj nam državo spravijo v red. 

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • dragec 12:23 28.april 2015.

    no, potem si ti TELE

  • Senior 17:34 23.april 2015.

    Slovenci smo res prvi za bikom!

  • kapibara 14:38 22.april 2015.

    Kamor šel bik- naj gre še štrik..vsak vol- ima svoj prov..vsako tele- svoje vesele..:-)