Slovenija
22 ogledov

Kamor pogledajo, so kršitve

slovenija 24.10.13, delo, delavec, pleskar, barvanje resetk, barvanje, Rimska ce Anže Petkovšek
Vse več delavcev se obrača na inšpektorje.

Inšpektorji za delo v kar 94 odstotkih vseh inšpekcijskih pregledov v podjetjih odkrijejo kršitve. Dve tretjini pregledov sicer opravijo na podlagi prijav, ki jih je vse več. Inšpektorat Republike Slovenije za delo (IRSD) zagotavlja, da obravnava praktično vse.

Vse več je anonimnih

IRSD je lani prejel 6.549 prijav domnevnih nepravilnosti v podjetjih, inšpektorji pa so opravili 9.027 pregledov. Za začetek postopka prijava ni nujna, ker gre za postopek po uradni dolžnosti. "Glede na število prejetih prijav pa so te najpogostejša podlaga za začetek," pojasnjuje glavna inšpektorica Nataša Trček. Opaža, da število prijav s krizo narašča: "Zaznali smo znatno povečanje števila prijav kršitev v zvezi z izplačilom plač."

Vse več ljudi se zanima tudi za izredno odpoved, če delodajalec vsaj dva meseca izplačuje bistveno manjšo plačo oziroma je sploh ne. Anonimne prijave so vse pogostejše. "Obravnavajo se vse prejete prijave iz naše pristojnosti, tudi anonimne, razen če iz okoliščin izhaja sum, da so prijave neresne oziroma lažne, in vsebujejo toliko podatkov, da jih je mogoče obravnavati," dodaja Trčkova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.