Slovenija
19 ogledov

Kampanja bistveno skromnejša

Evri Shutterstock
Medtem ko se v Sloveniji še ne ve, kdaj bomo odšli na parlamentarne volitve, poteka kampanja pred evropskimi volitvami. V primerjavi s prejšnjimi volitvami je ta precej skromnejša.

Lani spremenjena zakonodaja zaostruje pravila o financiranju političnih strank. Nova ureditev velja v aktualni kampanji pred evropskimi volitvami. Med drugim strank ne smejo več financirati pravne osebe, denarno jih lahko podprejo fizične osebe, vendar mora stranka z njimi skleniti pisno pogodbo. Posebni popusti niso dovoljeni.

Največ NSi in SLS

Na naša vprašanja, koliko denarja bodo namenili kampanji za evropske sedeže, stranke večinoma odgovarjajo, da bodo k temu "pristopili skromno". SDS, PS, DL in Zeleni natančnega kupčka denarja, ki ga bodo odšteli za evropske volitve ne omenjajo, DL izpostavlja še, da za kampanjo ne bodo najeli posojila. Tudi v PS ne odgovarjajo na vprašanje, koliko denarja bodo odšteli za volitve. V stranki naj bi se še vedno določali, v katero obliko kampanje bodo šli.

SNS z Zmagom Jelinčičem na čelu bo za volitve odštela največ 10 tisočakov, združena levica okrog 15, Zares od 10.000 do 15.000 evrov. Evropski poslanec Ivo Vajgl, ki je na prejšnjih evropskih volitvah kandidiral na listi stranke Zares, je tokrat nosilec liste Desusa. Za kampanjo namerava porabiti okrog 20.000 evrov.


V SD poudarjajo, da bodo v volilni kampanji izjemno varčni, porabili naj bi približno toliko denarja, kot so ga za predsedniške volitve, ko je zmagal Borut Pahor, to je okrog 50 tisočakov. Po napovedih bodo največ denarja za kampanjo porabili v NSi in SLS. "Stroški skupne kampanje ne bodo presegali 60.000 evrov. Stroške kampanje bosta NSi in SLS financirali sami iz lastnega proračuna," so za Žurnal24 povedali v stranki.

Precej manj bodo za kampanjo odšteli v Državljanski akciji Sanjska služba (do 3 tisočake), v Piratski stranki, pri Zelenih Slovenije in Solidarnosti. Igor Šoltes, ki se podaja na prve volitve, pravi, da bodo o vsoti poročali po kampanji. Jelko Kacin, ki je na prejšnjih volitvah kandidiral na listi LDS, bo kampanjo financiral iz svojega žepa, LDS na volitvah s svojo listo ne bo sodelovala.

Uradna kampanja za evropske volitve bo trajala do 23. maja opolnoči, ko se začne volilni molk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.