Slovenija
20 ogledov

"Kampanja bo pompozna"

Sebastjan Jeretič. (Foto: Barbara Milavec) Žurnal24 main
Barack Obama je danes napovedal, da se podaja v boj za še en predsedniški mandat. Sebastjan Jeretič: "Njegova zmaga je bolj verjetna kot poraz."

Na volitve 2008 je šel Obama pod močnim in zmagovitim geslom "sprememba." Kaj lahko v primerjavi s takratno kampanjo pričakujemo letos, na kaj bi lahko Obama (oziroma politik v njegovem položaju) po vašem mnenju stavil tokrat? V čem se bosta tokratna kampanja in tista iz leta 2008 razlikovali?
Zagotovo ne z besedo "sprememba". Ameriške predsedniške volitve so dokaj specifične, predvsem pa je velika razlika med prvim naskokom na mesto predsednika in obrambo te pozicije za drugi mandat. Vsekakor bodo slogani in sporočila temeljili na izjemni analitiki, saj je ameriška stroka na tem področju vrhunska. Kaj natančno bodo izbrali, je brez notranjega vpogleda težko predvideti.

ZDA imajo nedvomno daleč najbolj razvito stroko na področju volilnih kampanj. Končno se volitve odvijajo permanentno, kar omogoča, da se razvije trg specifičnih storitev in s tem tudi stroka, ki ima izjemne izkušnje. Pri nas je zaradi redkosti kampanj to področje dokaj nerazvito in se s temi izzivi po navadi spopadajo tržniki z drugih področij. Vsekakor pa ameriške kampanje ponujajo izjemno priložnost za učenje za vse, ki se ukvarjamo z volilnimi kampanjami.
Sebastan Jeretič, Nevro PR

Menite, da bi bilo za Obamo bolj modro, da stavi na izpolnjene obljube in se izogiba hujši krizi v času njegovega vladanja, ali da začne v prihodnost usmerjeno kampanjo?
Vsako kampanjo je bolje utemeljiti na pogledu naprej, pa tudi ni kaj dosti izpolnjenih obljub, da bi se naslanjal nanje, še posebej, ker so časi dokaj turbulentni in bi se stava na doseženo izplačala le v času stabilnosti, ko bi lahko igral na karto ohranjanja neke začrtane trase.

Premier Pahor je povedal, da je za ceno reševanja krize pripravljen žrtvovati politično kariero. Tako Slovenija kot ZDA imata za sabo nekaj zelo slabih let. Kakšne možnosti za zmago ima Obama po vašem mnenju v primerjavi z letom 2008?
Kljub vsem težavam je poraz ameriških predsednikov v poskusu reelekcije dokaj redek pojav in je zato njegova zmaga bolj verjetna kot poraz.

Pričakujete, da bo kampanja tako pompozna kot tista 2008?
Zagotovo, saj je Obama prvi demokrat, ki se je naslonil na nevro kampanjo (medtem ko republikanci te metode uporabljajo že dalj časa). Ameriške volitve so spektakel in se zato resni kandidati temu ne morejo izogniti, če želijo ostati v igri za zmago.

Kako bi Obama lahko na svetovne politike s svojo kampanjo vplival tokrat? Lahko morda pomeni rešitev na politični propad obsojenih "borcev s krizo" po svetu?
Ne. Kot sem rekel, so ameriške predsedniške volitve specifične. Morebitna zmaga Obame zato ne bi pomenila nekega upanja za recimo evropske voditelje, ki imajo trenutno nizko podporo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.