Slovenija
18 ogledov

Kampanja na plečih Zarje

Muhič pravi, da bodo obnovili le del avtobusne postaje, del pa zaradi likvidacij Žurnal24 main
16 svetnikov novomeške občinske uprave opozarja na "krajo občinskega premoženja". Gre za dokapitalizacijo stanovanjskega podjetja Zarja. Direktor slednje: v ozadju je predvolilna kampanja.

Igre; ali so umazane ali ne, bodo presodili pristojni organi. Trinajst podpisnikov novomeškega občinskega sveta je na nas naslovilo pismo, v katerem izpostavljajo zlasti – po njihovem mnenju sporno – dokapitalizacijo Zarje, poleg tega pa še sume, da so se v tej organizaciji v preteklih letih "dogajale nepravilnosti, ki imajo znake kaznivih dejanj in drugih kršitev predpisov“.

Zakaj jih moti dokapitalizacija? Zarja je na junijski skupščini sprejela sklep o povečanju osnovnega kapitala v višini treh milijonov evrov in to – kot opozarjajo svetniki – "s takimi kratkimi roki, da občina ni imela možnosti do uveljavitve prednostne pravice vplačila novih vložkov. Poleg tega občina nima denarja za takšne namene, zatorej bi denar v Zarjo vložil nekdo drug, s tem pa spremenil MO iz 68-odstotnega družbenika na okrog 43-odstotnega. Ker bi šlo za tako rekoč prodajo občinskega deleža, ki prej ni bil ovrednoten, bi bila občina oškodovana za več milijonov evrov.

Če niso uspeli z anonimnimi prijavami na davčno, gredo zdaj v javnost po principu klica ujemite tatu. Kar naj vpijejo, nepravilnosti ni. Gre zgolj zato, da bi bil Adolf Zupan rad nadžupan, če bo za županjo izvoljena njegova žena Milena Kramar Zupan.
Miloš Dular, direktor stanovanjskega podjetja Zarja

Svetniki so sklicali izredno sejo, župan Alojz Muhič, ki je hkrati tudi predsednik nadzornega sveta Zarje, je dokapitalizacijo zaustavil; izvedli naj bi jo po volitvah. S tem pa – tako Zarja – podjetje tudi prisilili v iskanje drugih, dražjih finančnih virov za izpeljavo nameravanih projektov.

Več teorij ozadja – korenine v predvolilnem času?
Eden izmed dveh direktorjev Zarje Miloš Dular za Žurnal24 odločno zavrača vse podane očitke okrog nepravilnosti delovanja. "Vsa pretekla leta smo imeli neodvisnega revizorja, na podlagi anonimnih prijav je bilo v Zarji izvedenih več davčnih pregledov in ne prvi ne drugi niso ugotovili niti ene same nepravilnosti,“ pravi Dular in nadaljuje, da ima popolnoma čisto vest.

Dular še izpostavi, da je bila tudi leta 2003 v Zarji izvedena dokapitalizacija; izvedla sta jo takratna direktorica občinske uprave Mojca Novak in takratni podžupan Adolf Zupan – oba sta med svetniki, ki so proti zdajšnjemu povečanju kapitala. "Takrat je bilo ravno tako pred dopustom in isto izhajajoč iz nominalne vrednosti osnovnega kapitala. Takrat očitkov o prikrajšanju in krajah ni bilo,“ še izpostavi Dular.

Župan Alojz Muhič je na dopustu, je pa že ob preprečitvi dokapitalizacije menil, da je s tem tako Zarji kot občini povzročena izjemna škoda. "Načrtovani projekti bodo namreč zaostali, mestno jedro se ne bo razvijalo, kot smo predvidevali, prav tako ne bomo dobili novih stanovanj v središču Novega mesta. Namesto da bi začeli z investicijskim ciklusom in s tem različnim izvajalcem omogočili delo na načrtovanih projektih, pa smo izvedbo projektov blokirali, s tem pa onemogočili delo posameznim podjetnikom in obrtnikom."

"Bi pa rad povedal, da vseh 16 svetnikov, ki se podpisuje pod to akcijo, pripada dvema različnima protikandidatoma zdajšnjega župana. Gre torej za dobro premišljeno predvolilno kampanjo proti županu. In ne gre zgolj za Zarjo, spravili se bodo na vsa podjetja, ki se niso uklonila njihovi koaliciji proti županu.“

Podobnega mnenja je tudi član nadzornega sveta Zarje Franci Bačar. "Glede na to, da ni dokazanega nič, lahko sklepamo, da gre res za predvolilne vzgibe,“ meni Bačar in nadaljuje, da če bi vse delovalo po tem principu – torej domnevah, da se bo nekaj šele zgodilo – "potem lahko meni kar takoj vzamejo vozniški izpit, češ da bom nemara lahko koga povozil, kršil predpise in tako naprej“.

Kramar Zupanova: Jaz peljem svojo kampanjo
Za odgovor na očitke o predvolilni kampanji, smo se obrnili na enega izmed 16 svetnikov Adolfa Zupana, ki se na klice ni odzival, smo pa priklicali njegovo ženo, kandidatko za župana Mileno Kramar Zupan. "Cela zgodba je popolnoma prosojna. Čas pred volitvami so sami izbrali in to z namenom, da bi vse lepo politično speljali. Če pa kdo misli, da je moj mož v ozadju zato, da bi na ta način podprl mene, je to smešno. Proti dokapitalizaciji je več svetnikov, ne le on. Jaz svojo kampanjo peljem po svoje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.