Slovenija
26 ogledov

Kampanja za 30 evrov

Člani volilnih odborov bodo v nedeljo prejeli 45 evrov, predsedniki in namestnik Žurnal24 main
Referendumi. V kampanjo stranke skoraj brez denarja.

Financiranje. V petek se tudi uradno začenja kampanja za tri referendume, o katerih bomo odločali 5. junija. Sodeč po napovedanih denarnih vložkih strokovnjaki opozarjajo, da bo kampanja “povsem anemična oziroma je sploh ne bo”. Politične stranke namreč napovedujejo le minimalna kampanjska sredstva.

Vlada do sto tisočakov
Iz urada vlade za komuniciranje so sporočili, da bo znesek za kampanjo verjetno podoben tistemu, ki ga je vlada namenila za referendum o malem delu. Takrat so zapravili sto tisoč evrov.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije, kjer nasprotujejo predvsem pokojninski reformi, bodo za kampanjo namenili med 20 in 25 tisoč evri. Toliko so zapravili tudi med kampanjo o malem delu. Strokovnjak za komuniciranje in marketing Miro Kline opozarja, da gre v resnici za izjemno majhne zneske.


“Povprečna enomesečna kampanja podjetje stane med 350 in 400 tisoč evri. S 25 oziroma sto tisoč evri si oglasov praktično ne morete privoščiti. In glede na resnost položaja, v katerem smo, je to predvsem s strani političnih strank povsem neresen pristop,” dodaja.

Koliko bodo politiki zapravili med kampanjo?

Koalicija. V največji koalicijski stranki SD pravijo, da želijo “kampanjo voditi z minimalnimi stroški”. Uporabljali bodo brezplačna komunikacijska sredstva in se udeleževali razprav.

V LDS obširnega oglaševanja ne načrtujejo; uporabljali bodo predvsem splet in se povezovali z ljudmi. Tudi v Zaresu ne bodo oglaševali, sodelovali bodo predvsem na javnih tribunah. V DeSUS pričakujejo stroške v višini 30 evrov. “Toliko stane odprtje in zaprtje računa,” pravijo.

Opozicija. V SDS pravijo, da za kampanjo ne bodo zapravljali, saj je po njihovem mnenju stanje v državi takšno, da “bi bila potrošna kampanja v tem trenutku neodgovorna”.

V SLS stavijo na tiskovne konference in internet, saj bodo stroški kampanje “maksimalno racionalni, predvidoma minimalni”.

V SNS nam odgovorov niso želeli posredovati, zunajparlamentarna stranka NSi pa bo med strankami kampanji očitno namenila največ, in sicer do tri tisoč evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.