Slovenija
13 ogledov

Kanadčani danes zaslišujejo Walterja Wolfa

Walter Wolf Boštjan Tacol
Pred kanadskimi organi bodo danes zaslišali podjetnika Walterja Wolfa, ki so ga 20. januarja prijeli na podlagi mednarodne tiralice ljubljanskega okrajnega sodišča.

Kanadčani bodo odločili, ali Walterju Wolfu, ki ga slovensko sodišče išče zaradi izogibanja sodnemu postopku v zadevi Patria, podaljša pripor ali ne. Slovenija izpustitvi iz pripora nasprotuje. Po nekaterih informacijah naj bi Wolf kanadsko sodišče zaprosil, da ga proti varščini izpustijo iz pripora.

Wolfa, ki ima sicer med drugim tudi kanadsko državljanstvo, so v Kanadi prijeli na podlagi mednarodne tiralice ter prošnje za izročitev, posredovane s strani slovenskega pravosodnega ministrstva. Po prijetju so ga privedli na vrhovno sodišče Britanske Kolumbije na prvo zaslišanje v postopku izročitve, a je bilo prestavljeno zaradi zagotovitve navzočnosti Wolfovega zagovornika.

Wolf je bil v Sloveniji med obtoženimi v zadevi Patria, skupaj z Jožetom Zagožnom, Janezom Janšo, Tonetom Krkovičem in Ivanom Črnkovičem, a je bil tekom sojenja izločen iz postopka, ker za sodišče ni bil dosegljiv. S postopkom se sicer mudi, saj zadeva absolutno zastara 10. avgusta letos, absolutnega zastaralnega roka pa v nobenem primeru ni mogoče podaljšati.

Tiralico izdali tudi Hrvati

Hrvaško notranje ministrstvo je natanko teden dni po tistem, ko so Walterja Wolfa na podlagi slovenskega zapornega naloga v povezavi z afero Patria aretirali v Kanadi, razpisalo mednarodno tiralico za tem podjetnikom. Iščejo ga zaradi sporne privatizacije podjetja v Karlovcu. Hrvaška tiralica je objavljena tudi na spletni strani Interpola.

Komentarjev 2
  • Tupamaros 10:41 28.januar 2015.

    Kanada lahko odkloni izročitev zaradi politično obarvane zadeve Patria.

  • dragec 09:03 28.januar 2015.

    Mogoče bo za pričo zahteval plešastega