Slovenija
4213 ogledov

Kanal C0: pomembna zmaga Jankovića na sodišču

kanal C0 MOL
Upravno sodišče je ugodilo tožbi Mestne občine Ljubljana (Mol) in odpravilo odločitev nekdanjega ministrstva za okolje in prostor, s katero je to zavrnilo zahtevo Mola, naj se razveljavi odločitev Arsa, da je za gradnjo kanala C0 s kineto treba izvesti presojo vplivov na okolje. Zadevo je vrnilo pristojnemu ministrstvu v ponovni postopek.

Mol je izpodbijala sklep Agencije RS za okolje (Arso) iz leta 2020, da je za vgradnjo povezovalnega kanala C0 z dodajanjem armiranobetonske kinete na območjih Vižmarij in Ježice v Ljubljani treba izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje.

Glavni očitek občine je bil, da je Arso s sklepom ponovno odločal o isti stvari. V letih 2015 in 2016 je občinama Vodice in Medvode namreč izdal sklepa, po katerih za izgradnjo kanalizacije v okviru istega projekta ni treba izvesti presoje vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstvenega soglasja.

Kot je v danes objavljeni sodbi odločilo upravno sodišče, je bila odločitev Arsa v letu 2020 napačna oz. vsaj nejasna, kar pomeni bistveno kršitev pravil postopka.

Iz obrazložitve izpodbijane odločbe ministrstva po mnenju sodišča ni jasno, ali gre glede na presojano dejansko stanje po sklepih 2015 in 2016 proti sklepu 2020 za spremembo posega v okolje ali ne, in na kakšni podlagi. Zato odločbe ni bilo mogoče preizkusiti, "kar predstavlja absolutno bistveno kršitev določb postopka, ki že sama po sebi terja odpravo izpodbijane odločbe".

Pristojno ministrstvo, trenutno je to ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, bo moralo, kot je odločilo upravno sodišče, "v ponovnem postopku odpraviti ugotovljene pomanjkljivosti postopka in o zadevi, sledeč rezultatom ugotovitvenega postopka, ponovno odločiti". Zoper odločitev sodišča pritožba ni dovoljena, odločitev je pravnomočna, je navedlo sodišče.

Na ministrstvu so STA danes povedali, da sodbe upravnega sodišča še niso prejeli, zato je ne morejo komentirati.

Zoran Janković | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Ljubljanski župan Zoran Janković je po odločitvi Arsa zatrjeval, da občina ne bo izvedla presoje vplivov na okolje, saj da je zahteva "mimo pameti", ker da kineta dodatno varuje vodovarstveno območje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 27
  • Plavi-mil 10:08 09.november 2023.

    Ko bo gnojnica v pitni vodi, bo pa JJ kriv, kajne prodane duše sodniške.

  • Plavi-mil 10:05 09.november 2023.

    Itak, tako pristranskega krivosodja še ni bilo v Sloveniji, ponavlja se juga, če nisi komunist, greš na Goli otok.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 23:39 08.november 2023.

    Jankovič vedno zmaga, samo naslednjih volitev ne bo.