Slovenija
4874 ogledov

Kandidat za ministra za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj napovedal uvedbo oskrbovalnega dopusta

Janez Cigler Kralj
1/7
Saša Despot
Janez Cigler Kralj, letnik 1978, Korošec, diplomirani politolog, od 2012 strokovni sodelavec poslanske skupine NSi se je na parlamentarnem odboru predstavil kot kandidat za ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Pristojni odbor je zvečer uspešno prestal zaslišanje pred matičnim parlamentarnim odborom. Dobil je podporo devetih članov odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, proti jih je bilo osem. 

»Sistem želimo napraviti bolj življenjski, družba se spreminja, ljudje se temu bolj ali manj prilagajamo, sistemi pa ne sledijo dovolj uspešno. Tehnološki napredek je treba izkoristiti tudi pri našem delu in sodobno tehnologijo izkoristiti, da olajšamo življenje državljanom. Težko razumem, da ob vložitvi vloge ljudje še zdaj ne vedo, koliko in kdaj bodo prejeli ter ali bodo sploh prejeli,« je povedal v predstavitvi in priznal, da bo zaradi predsedovanja le kakšno leto časa za pripravo ukrepov.

Zastavil si je tri ključne prioritete: bolj moderen in življenjski sistem socialnih pomoči, skrb za starejše in krepitev družinske politike.

»Gospodarske razmere se po dolgem obdobju prosperitete počasi umirjajo, smo še vedno v dobri kondiciji, razmere na trgu dela so odlične, zato je nenavadno, da imamo rekordno število prejemnikov denarne socialne pomoči. Celoten sistem je neživljenjski. Želimo, da socialne pomoči pridejo do tistih, ki jih najbolj potrebujejo,« je povedal.

»Razlika med socialnimi prejemki in minimalno plačo je premajhno, ni socialna pomoč previsoka, ampak plače so prenizke. Tudi razlika med bruto in neto plačo je prevelika. Štiričlanska družina kjer oba starša delata za minimalno plačo, dobi le 280 evrov več, kot štiričlanska družina, kjer sta brez službe,« je opozoril. Konkretne rešitve tega problema ni navedel, omenil je le, da bo potreben socialni dialog.

Življenje mi pomeni največ, poznam in sprejemam pa ustavni in zakonski okvir, na tem področju v koalicijski pogodbi ni predvidenih sprememb, je kandidat odgovoril na vprašanje o splavu.

»Demografska slika je neizprosna. 2080 bomo imeli 700 tisoč prebivalcev starejših od 60 let, aktivne populacije pa manj kot milijon. Delež starejših se bo povečal za 30 odstotkov, delež aktivnih pa zmanjšal za 19. Če ukrepamo danes, smo že pozni,« je povedal in spomnil na zavezo iz koalicijske pogodbe, da bodo zgradili več domov za starejše, hkrati pa napovedal, da je skrb za starejše treba deinstitucionalizirati.

Napovedal je uvedbo oskrbovalnega dopusta

»Eden najbolj uspešnih ukrepov družinske politike je bil brezplačni vrtec za drugega in nadaljnje otroke, ki so istočasno v vrtcu. Skupaj z ministrstvom za izobraževanje ga bomo poskušali znova uvesti,« je povedal in napovedal enostavnejše delo od doma in uvedbo oskrbovalnega dopusta za nego oseb, ki niso otroci, torej staršev ali drugih sorodnikov, ki potrebujejo nego. Ali bi bil tak dopust plačan in koliko, v predstavitvi ni navedel. 

Janez Cigler Kralj | Avtor: Saša Despot Saša Despot

»V postopku analiz na ministrstvu je že uvedba univerzalnega otroškega dodatka. Menimo, da je otroški dodatek premalo predvidljiv, ko družina zaprosi zanj, težko predvidi, koliko jim ga bo pripadalo. Sploh pa ob vseh spremembah, ko je treba znova zaprositi in spet ne vedo, koliko lahko pričakujejo in težko načrtujejo družinski proračun. V Nemčiji je tabela in točno veš, koliko ti pripada, pri nas ti šele sistem izračuna, ko preveri vse evidence. Z ženo imava štiri otroke in prvi otrok dobi skoraj enkrat nižji otroški dodatek kot četrti otrok, ali nista oba pred državo enako vredna?« se je vprašal,

"Ne smemo pozabiti tudi na pomemben element družinske politike, to so olajšave za vzdrževane družinske člane, vse skupaj je treba učiti in prilagoditi tako, da bomo podprli mlade starše," je dejal.

"Tega v 40 minutah niste niti omenili!"

Aljaž Kovačič iz LMŠ ga je opozoril, da je navajal predvsem probleme, ne pa rešitev ter ga vprašal, ali namerava z denarjem za socialno politiko krepiti družinsko politiko. Skrbelo ga je tudi, da ni omenil, kako bo vse ukrepe financiral, ter katerih je še pet domov za starejše, ki naj bi jih zgradili?

»Čestitam vam za pogum, govorili ste več kot 40 minut in niti enkrat niste omenili revščine, niti besedice, večkrat pa ste omenili birokracijo. Imamo pa 268 tisoč ljudi, ki živi pod pragom tveganja revščine. Vprašal sem se, ali je sploh smiselno, da vas kaj vprašam. Pravite, da so davki in prispevki previsoki, od kod bomo pa dobili denar za dvige pokojnin, brezplačni vrtec, otroški dodatek tudi za bogate, to je temeljno protislovje v vaših izhodiščih,« je kandidata vprašal Miha Kordiš, Levica. »Govorili ste o zlorabah socialnih pomoči, ogromno vprašanj smo zastavili, pa nismo dobili nobenega konkretnega podatka, kako se zlorabljajo in kakšen je obseg teh zlorab. Če želiš preganjati zlorabe, tudi če le domnevne, potrebuješ nadzor, torej birokracijo,« je še dodal Kordiš.

Prosil ga je še, naj pove, kaj je zanj prekarnost in kako bo reševal ta problem ter naj pojasni, kaj je osnovni znesek minimalnega dohodka in ali se mu zdi prav, da kadrovsko podhranjeni inšpektorat za delo dela kot svetovalna služba za delodajalce.

Janez Cigler Kralj | Avtor: Saša Despot Saša Despot

»Kakšno je vaše stališče do dviga minimalne plače, kaj boste storili v prihodnje, lahko pričakujemo znižanje ali celo ukinitev minimalne plače?« je med drugim zanimalo poslanko Lidijo Divjak Mirnik iz LMŠ.

»Zakon je bil sprejet, dinamika je znana, v koalicijski pogodbi glede tega ni nobenih določb in nimamo namena ureditve samovoljno spreminjati,« je odgovoril Cigler Kralj.

Zdajšnji sistem ni pravičen

"Po mojem mnenju je sistem olajšave za vzdrževane družinske člane krivičen do socialno šibkejših, saj ne morejo izkoristiti olajšave, sploh če imajo več otrok. Kombinacija obeh ukrepov pa je relativno univerzalna. Verjamem, da bo analiza, ki je že naročena, preučila težo olajšave in otroških dodatkov in potem bomo v širokem dialogu iskali rešitev, ki ne bo poslabšala sedanjega položaja otrok in družin," je napovedal kandidat za ministra, ki je omenil, da naj bi jih odhajajoča vlada na ministrstvu, ki naj bi ga prevzel, pušča 150 milijonov evrov veliko luknjo, ki je brez rebalansa ne bodo mogli zapolniti. 

"Zavzemam se, da ima inšpektorat dobre pogoje za delo, menim pa, da inšpektorat lahko ima tudi svetovalno funkcijo, če to ne krni nadzorstvene funkcije," je povedal kandidat za ministra in pojasnil, da prekarnost odvzema sedanjost in prihodnost mladih, a da v sklopu prekarnosti, kot jo vidite vi (Kordiš, op. a.) pa je verjetno tudi del uspešne Slovenije in tudi ljudje, ki se ne želijo vezati z zaposlitvijo," je povedal kandidat za ministra Cigler Kralj. 

Včasih so morali imeti ministri vsaj vodstvene izkušnje

»Vaš življenjepis kaže, da nimate vodstvenih izkušenj, ministrstvo pa je glomazen sistem, doslej so morali, tudi če niso bili strokovnjaki, kandidati morali imeti vsaj vodstvene izkušnje. Čestitam vam za pogum. Ni mi jasno, kako bo urad za demografijo kaj prispeval k položaju starejših, je pa kar nekaj ukrepov, ki ste jim kot opozicija nasprotovali,« je povedala Maša Kociper, poslanka SAB.

Komentarjev 1
  • Janez 10:48 11.marec 2020.

    Janez Cigler Kralj mi deluje prepotentno, govori o stvareh o katerih nima pojma, tu pa se res vidi kaj je brezvezni populizem!