Slovenija
261 ogledov

Kandidat za ustavnega sodnika: Zavrnil očitek, da bi streljal na tujce

Rok Svetlič Mediapeed
Kandidat za ustavnega sodnika Rok Svetlič se bo predstavil javnosti.

V predsedniški palači bo danes potekala javna predstavitev Roka Svetliča, ki ga je predsednik republike Borut Pahor predlagal za kandidata za sodnika ustavnega sodišča. Svetlič bo moral bržkone znova pojasnjevati tudi stališča glede tujcev, ki nezakonito prehajajo meje. V medijih je sicer zavrnil očitke, da naj bi lani govoril o streljanju le teh.

Pahor je predlog, v katerem za ustavnega sodnika predlaga Svetliča, predsedniku DZ Igorju Zorčiču posredoval v petek. Tako se je odločil po tistem, ko je imel prejšnji teden posvetovanja z vodji poslanskih skupin o predlaganih kandidaturah na že četrti javni poziv. Njegovi prejšnji trije predlogi kandidatov namreč niso dobili zadostne podpore v DZ.

Predsednik je namreč ocenil, da bi Svetlič lahko dobil zadostno podporo v DZ. Koga bi večina rada videla na mestu ustavnega sodnika, sicer iz izjav po srečanju predstavnikov poslanskih skupin s Pahorjem ni bilo jasno. So pa nato v ponedeljek v delu opozicije javno napovedali, da Svetliča ne bodo podprli. Kot je denimo dejal poslanec SD Dejan Židan, je predlog "ena velika žalost, prav bi bilo, da bi predsednik republike njegovo kandidaturo umaknil".

Konec preteklega tedna so na družbenih omrežjih zaokrožili očitki, da naj bi Svetlič na posvetu na ministrstvu za notranje zadeve o migracijah in zakonu o tujcih lansko poletje izjavil, da "mora država, če ne želi ostati postmodernistično mehkužna, za zaščito svoje simbolne vloge gospodarja v skrajnem primeru tudi streljati na migrante ob nezakonitem prečkanju državne meje". Svetlič je zanikal, da bi podal takšno izjavo, pač pa opozarja, da je trdil diametralno nasprotno.

Svetlič je sicer pravni strokovnjak in raziskovalec, predstojnik Pravnega inštituta pri Znanstveno-raziskovalnem središču Koper.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • alen009 08:52 19.oktober 2021.

    Ja in? Jih bi pač streljal, sebe in svoje bližnje bi s tem zaščitil. Žal mi je edino, da ni več ti. mrtve straže. Bila je izjemno učinkovita, škoda, da se kokoši, ki nosijo zlata jajca likvidira.