Slovenija
21 ogledov

Kandidati se predstavijo

Karl Erjavec Saša Despot
Kandidati za ministre nove vlade začenjajo s predstavitvami pred pristojnimi delovnimi telesi v državnem zboru. Danes bodo štiri predstavitve, ostale sledijo v ponedeljek.

Danes bodo na matičnih odborih zaslišani štirje kandidati za minister, sicer že aktualni ministri, kandidati SD-ja in Desusa: Anja Kopač Mrak, Dejan Židan, Karl Erjavec in Gorazd Žmavc, na zainteresiranih delovnih telesih pa se bosta predstavila še dva, Dušan Mramor in Goran Klemenčič.

Prva se bosta ob 9. uri članom matičnih odborov predstavila kandidatka za ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti iz vrst SD Kopač Mrakova ter kandidat za zunanjega ministra, prvak DeSUS Karl Erjavec.

Opoldne bo odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano začel z zaslišanjem kandidata za vodenje tega resorja Židana. Žmavc pa se bo predstavil komisiji za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu, saj bo, če ga bo DZ potrdil, še naprej vodil istoimenski urad, in sicer kot minister brez listnice.

Popoldne bosta še dve predstavitvi kandidatov na zainteresiranih delovnih telesih. Kandidat za ministra za finance Mramor se bo predstavil komisiji za nadzor javnih financ, kandidat za pravosodnega ministra Klemenčič pa komisiji za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti.

Oba kandidata predlaga največja parlamentarna stranka SMC, ki bo skupaj vodila devet resorjev. DeSUS bodo pripadli štirje, SD pa trije.

Iz pisarn se ne bodo selili

Če bodo četverica Kopač Mrak, Erjavec, Židan in Žmavc prestali test pred poslanci in bodo potrjeni za ministre, bodo s tem le obdržali svoje dosedanje službe. Erjavec bo v tem primeru minister že petič, saj to v službo v štirih različnih vladah opravlja že od leta 2008, z dveletno vmesno prekinitvijo. V vladi Janeza Janše je bil od leta 2004 najprej minister za obrambo, v vladi Boruta Pahorja je bil slabo leto in pol minister za okolje in prostor, potem pa je sam odstopil zaradi negativnega poročila Računskega sodišča o delu ministrstva. V drugi Janševe vladi je postal minister za zunanje zadeve in to ostal tudi v trenutno odhajajoči vladi Alenke Bratušek.

Erjavcu so v času, ko ni bil minister sodili tudi zaradi domnevnega oškodovanja državnega proračuna pri nakupu vojaških oklepnikov Patria v času njegovega vodenja obrambnega ministrstva v prvi Janševi vladi, za kar je bil na koncu leta 2012 pravnomočno oproščen.

Židan, Kopač Mrakova in Žmavc pa bodo ministri drugič. Tako kot že v trenutni vladi bo Židan tudi v vladi Mira Cerarja vodili ministrstvo za kmetijstvo, Kopač Mrakova ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, Žmavc pa ministrstvo za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.