Slovenija
6673 ogledov

Kandidatka SDS razburila z izjavo, zdaj se posipa s pepelom

SDS Anže Petkovšek
Lahko bi sicer odgovorila zgolj z "da" ali "ne", vendar je svoj odgovor v oddaji argumentirala s tem, da Izrael krši mednarodno pravo z ofenzivo na Gazo, potem pa je vse skupaj označila za lapsus.

Kandidatka stranke SDS na evropskih volitvah Karin Planinšek je v pogovoru za RTV MMC na vprašanje, ali podpira uvedbo sankcij proti Izraelu, odgovorila: "da, definitivno, ker krši mednarodno pravo kar se tiče ofenzive na Gazo", s čimer je razburila velik del volilne baze SDS, ki brezkompromisno podpira Izrael. Tudi Janez Janša je namreč velik podpornik Izraela in vztraja, da se ta zgolj bori proti terorizmu.

"Sicer zelo cenim to mlado damo, ampak ta njena izjava me je pa neprijetno presenetila."

"Kukavičje jajce! Vse več jih je."

"Zato je pa ne bom volil, moj glas gre Zali," je bilo le nekaj komentarjev, ki so se zvrstili pod objavo. 

A Karin Planinšek si je očitno hitro premislila, svojo izjavo je namreč označila za "lapsus". 

"Pod nobenim pogojem ne podpiram sankcij proti Izraelu. Šlo je za lapsus, katerega obžalujem. Hamas je agresor in Izrael je žrtev," je zapisala.

Tudi s tem pa večine komentatorjev ni prepričala. Nekateri so celo namignili, da naj bi jo "v roke" vzel Janša in jo "pošolal" glede stališč o Izraelu in Palestini.

Janša se je odzval v svojem slogu.

"Če nosilka vladne liste Svobodnjakov in aktualna poslanka v EP Irena Joveva trdi, da sta Winston in Churchill imeni dveh stavb v EP, potem tudi Karin Planinšek lahko oprostimo ta lapsus," je zapisal.

S stališči, ki močno odstopajo od strankarskih, se soočajo tudi znotraj Nove Slovenije. Njihov kandidat (uvrščen na tretje mesto), župan občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah David Klobasa, je namreč prispeval podpis podpore h kampanji My Voice, My Choice, ki podpira pravico do splava, opredelil se je kot podpornik pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, podpira legalizacijo konoplje, priznanje Palestine in sankcije proti Izraelu.

Do njega Janša ni bil tako prizanesljiv. "In ustanovitelj Nove Slovenije dr. Andrej Bajuk se obrača v grobu," je komentiral stališča Davida Klobase.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 35
  • LukaMB 21:26 26.maj 2024.

    JJ - SDS bo spet zgubil samo zato, ker je odprto povedala, da boste pošiljali še orožja ukro-fašistom in da naj bi imeli morilci fašisti 'evropske vrednosti', kaj pa recimo, če bi bili za mir in se ne bi vtikali ...prikaži več v to luknjo brez dna Ukrajino ter se posvetili samo in izključno Sloveniji? Vse je bilo lepo s strani SDS, do trenutka, ko je bleknila, da se zavzema za pošiljanje orožja v Ukrajino. S tem je pokazala debilizem stranke SDS in zato boste tudi izgubili volitve spet.

  • Pierre 14:43 25.maj 2024.

    Kaj pa ona zdravnica (desničarka SDS) ki je rekla, da bodo tistim, ki prostovoljno končajo življenje, ODVZELI organe in jih PRODALI za presaditev? Kdo bo glasoval zanjo???

  • Nevica 06:14 25.maj 2024.

    Koga je Karin razburila? Saj levičarji bi radi imeli GAZO kar v Sloveniji? Vsi podpirajo teroriste in želijo ustanoviti pravo teroristično državo. Torej nič hudega, če punca pobere kak levi glas in ga nese na desno...