Slovenija
3331 ogledov

Kandidatu za finančnega ministra: Na ministrstvo greste totalno brez vizije

Andrej Bertoncelj
1/4
Saša Despot
Nov finančni minister napovedal celovito davčno prestrukturiranje.

Andrej Bertoncelj se je pohvalil s 25 letnimi delovnimi izkušnjami v gospodarstvu predvsem v finančnem managementu, več let je med drugim deloval v New Yorku.

"Slovenija mora ostati ekonomsko uspešna in socialna država," bo moj slogan, je poudaril uvodoma in dodal, da se zavzema za celovito in nevtralno davčno prestrukturiranje.

V preteklih letih je bilo sprejetih kup novih pravil, je dejal Andrej Bertoncelj in dodal, da mora vlada najti primerno rešitev tako za obdavčitev dela kot kapitala.

Prva vprašanja je kandidatu za finančnega ministra zastavil Marko Pogačnik iz SDS. Bertoncelj mu je odgovoril zelo akademsko, brez konkretnih odgovorov.

"Na ministrstvo prihajate totalno brez vizije. Vašo predstavitev je napisal nekdo z ministrstva," je bil oster Pogačnik, ki je kandidatu za finančnega ministra natrosil kup očitkov in vprašanj glede kadrovanja v družbah, ki skrbijo za državne naložbe.

"Vloga vlade je tukaj popolnoma jasna. Dobro korporativno upravljanje ne predvideva vpletanja ministra v imenovanje članov uprav SDH oziroma DUTB. To je izključno v domeni nadzornikov. Sam se v to ne nameravam vpletati," je bil tukaj jasen Bertoncelj.

Andrej Bertoncelj | Avtor: Saša Despot predstavitev kandidata za ministra za finance Andreja Bertonclja pred odborom DZ za finance Saša Despot

Tudi na vprašanja Jožefa Horvata iz NSi je najverjetnejši finančni minister odgovarjal zelo na široko in med poslanci povzročil veliko hude krvi, ki so od predsedujočega zahtevali, naj Bertonclja pozove k bolj konkretnim odgovorom.

V nadaljevanju zagovora je nato obljubil tudi, da bo v razbremenitev 13. plač vložil več napora in napovedal zaključek prodaje NLB in Abanke v 2018 in 2019.

Na vprašanje, ali bi lahko pričakovali znižanje stopenj DDV, ki sta bili zvišani v času krize, je odgovoril, da v tem hipu ne vidi možnosti, da bi na tem področju na hitro ukrepali: "Za zdaj sem šele kandidat, rad bi se s temi zadevami bolje seznanil in nato na osnovi premislek sprejmemo odločitev na podlagi strokovnih izračunov."

Bertoncelj sicer ne nasprotuje odpravi zgornjega, 50-odstotnega dohodninskega razreda za najpremožnejše: "Študije kažejo, da če bi 50-odstotno stopnjo dohodnine znižali na 42 odstotkov, bi prihranili do 15 milijonov evrov. Učinek ni gromozanski. Dramatičnih učinkov ne bi bilo, zato ne bi imel težav, da podprem ukinitev zgornjega razreda."

Andrej Bertoncelj | Avtor: Saša Despot predstavitev kandidata za ministra za finance Andreja Bertonclja pred odborom DZ za finance Saša Despot

Obeta se davčna reforma

"V prejšnjem mandatu na področju davkov ni bilo večjih ukrepov, vsi pa vemo, da bo treba na tem področju nekaj storiti. Treba je pravično in ustrezno obdavčiti delo in kapital – rešitev mora biti sprejemljiva za vse strani," je povedal kandidat za ministra in hkrati dodal, da se davčna reforma ne sme izvajati čez noč.

Davek na nepremičnine je, kot kaže, le še vprašanje časa, pred tem pa je treba urediti še evidence, tudi zato, da bo država zajela tisto, kar še ni zajeto, je napovedal Bertoncelj, ki bi ločil osnovni standard, torej streho nad glavo, dodatno pa bi obdavčil luksuzne nepremičnine.

Obdavčitev podjetij pri 19 odstotkih se mu zdi ustrezna, zato sprememb ne predvideva.

Je pa napovedal spremembe pri obdavčevanju dividend in rent, kar je v preteklih tednih med podjetniki povzročilo veliko jeze.

Prihodki iz rent so trenutno obdavčeni cedularno s 25 odstotki. Nova vlada s finančnim ministrom na čelu predvidena kombinirano cedularno in sintetično obdavčitev, kar lahko pomeni tudi 50-odstotkov, če bo nekdo zaradi prihodkov iz dividend umeščen v višji dohodninski razred. A obenem je Bertoncelj napovedal, da bodo v primeru kakršnih koli sprememb, na voljo prehodno obdobje.

Komentarjev 8
  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 19:04 06.september 2018.

    Ha, ha, samo smejim se lahko tem našim politikom. A res mislijo, da se bo nekdo, ki ima veliko denarja sekiral zaradi teh njihovih igric??? Cel kup držav v naši okolici ima smešno nizke davke, nekatere so celo brez davka ...prikaži več na izplačilo dividend. Če dvignejo davek, bo končni rezultat NULA. Ni idiota na tem svetu, ki bi izplačeval dividende po tej stopnji. Boscarol in podobni so malo preveč čustveno navezani na SLO in gredo v javnost. Ostali bodo pa samo tiho preselili vse skupaj v tujino.

  • miki1234 16:21 06.september 2018.

    bertoncelj odpelji se nazaj v luknjo iz katere si prilezel... davek na vse živo... nepremičnine so bile že stokrat obdavčene tako ali drugače. kaj bi še rad kreten? obdavči idijotizem. boš lahko dosti pokasiral v parlamentu...

  • Avatar Leon
    Leon 16:07 06.september 2018.

    Ali je to tisti Marko Pogačnik, ki je bil v času, ko je država prodala svoj delež v Mercatorju, direktor Slovenske odškodninske družbe in trdi ,da je država naredila dober posel........... četudi so kasneje Istrabenz, Pivovarna Laško in z njo ...prikaži več povezane družbe s preprodajo deležev ustvarjali milijonske dobičke, dokler se seveda vse skupaj ni zlomilo. Halo ,Marko ne skači !