Slovenija
26 ogledov

"Kandidatura bi bila nehigienična"

Alenka Bratušek EPA
Alenka Bratušek naj bi bila še vedno resna kandidatka za komisarko, poročajo viri iz Bruslja. Jo bo imenoval Cerar?

Vlada naj bi na jutrišnji, prvi povolilni seji, razpravljala o kandidatu za komisarja v novi Evropski komisiji. Kot je znano, je Evropski parlament včeraj za novega predsednika Evropske komisije izvolil Jean-Clauda Junckerja, evropska poslanka Tanja Fajon pa je ob tem opozorila, da se v Sloveniji še ni začela resna razprava o novem komisarju.
"Skrbi me, ker se v naši državi še nismo lotili resne razprave o kandidatu ali kandidatki za komisarja. Potrebujemo čim širše politično soglasje za močno osebnost, ki bo v prihodnji Evropski komisiji delovala na področju, ki bo v strateškem interesu naše države,"  pravi Fajonova. Po neuradnih podatkih je Slovenija ena zadnjih držav, ki Junckerju še ni predlagala svojih kandidatov.

Predlog usklajen s Cerarjem

Imena, ki za nabolj resne kandidate za slovenski komisarski stolček trenutno krožijo v Bruslju, so Alenka Bratušek, Janez Potočnik,Tone Rop in Igor Lukšič. "Če bi vlada, ki jo vodi Alenka Bratušek, za komisarko predlagala Alenko Bratušek, bi bilo to s stališča polititične higijene zelo vprašljivo," pravi vir blizu vlade. Praksa pri nas je, da komisarja imenuje vlada na predlog predsednika oziroma  predsednice vlade ter s tem seznani državni zbor. Vlada, ki opravlja tekoče posle pa se bo, v izogib kasnejim zapletom, o kandidatu za komisarja morala posvetovati tudi z najverjetnejšim mandatarjem Mirom Cerarjem. Možno je tudi, da bo sedanja vlada izbiro kandidata prepustila prihodnji vladi, ki bi v tem primeru Alenko Bratušek lahko predlagala.

Potočnik brez podpore

Desnica torej nima kandidata, ki bi na vladi lahko dobil zadostno podporo, je mogoče slišati iz dobro obveščenih virov. Kandidatura naj bi zanimala Milana Zvera in Lojzeta Peterleta. Prav tako naj ne bi zadostne podpore dobil niti Janez Potočnik, ki naj bi se vladajoči ekipi zameril s tem, ko doma ni bil pripravljen prevzeti še nobene vloge na domači politični sceni.   

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.