Slovenija
15 ogledov

Kandidaturi se je že odrekel, nato pa postal novi predsednik

V družbi Simbio bodo letošnje leto končali s 14 milijoni evrov prihodkov. (Foto: Žurnal24 main
SLS, ki je letos postala zunajparlamentarna stranka zaradi česar je France Bogovoč odstopil z mesta predsednika, je dajes dobila novo vodstvo.

Novi predsednik od letos izvenparlamentarne SLS je po preobratov polnem izrednem volilnem kongresu v Podčetrtku postal Marko Zidanšek. Med 129 delegati z volilno pravico je zanj glasovalo 74 predstavnikov, za njegovega protikandidata Damjana Medveda pa 59 delegatov. Stranka je dobila tudi tri nove podpredsednike.

Zidanšek se je kandidaturi pred nekaj dnevi že odrekel, a se je na današnjem kongresu na nagovarjanje nekaterih vidnih članov stranke odločil znova dati soglasje h kandidaturi. Do popolnega preobrata je prišlo, ko se je na kongresu tik za tem za umik kandidature odločil Primož Jelševar. Edina ovira na poti k izvolitvi Zidanška je ostal Medved, ki je bil nad razvojem dogodkov ogorčen, a je pri svoji kandidaturi vseeno vztrajal.

Novi prvi mož SLS je napovedal, da se bo kot predsednik zavzemal za novo širino, desno sredino in zgodbo, ki jo bodo v stranki pisali skupaj do povratka na pot uspeha.

Sporni posli v Pemogovniku Velenje?

Šestinštiridesetletni Marko Zidanšek je član SLS od leta 1990, doslej pa je v stranki opravljal funkcije predsednika celjskega občinskega odbora in člana izvršnega odbora SLS. Od leta 1998 je mestni svetnik v Celju, tri mandate je bil celjski podžupan, trenutno pa je pooblaščenec celjskega župana. Po izobrazbi je magister znanosti s področja državnih in evropskih študij, zaposlen pa je kot direktor celjskega Simbia.

Novemu predsedniku SLS se je bilo sicer že pred izvolitvijo potrebno zagovarjati zaradi vpletenosti v domnevno sporne posle pri poslovanju Premogovnika Velenje. Sam na to odgovarja, da je od omenjenih dogodkov minilo let dni, sam pa ima pri tem povsem čisto vest. Pristojni organi naj opravijo svoje delo, s tem nima nobenih težav, je pa dodal, da je v Sloveniji lahko vsakomur marsikaj očitano, zato bo potrebno počakati, do kakšnih bolj konkretnih epilogov, kot so zgolj neki sumi.

Stranka je sicer danes dobila tudi tri nove podpredsednike. To so za naslednje štiriletno obdobje postali Primož Jelševar, Jasmina Opec in Franc Rozman. Predsednik nadzornega odbora je postal Žarko Pregelj, za predsednika glavnega odbora stranke pa Igor Draksler.

 

Komentarjev 1
  • jezero 08:34 07.december 2014.

    Največ je vredno, da ima tudi SLS predsednika, ki je v sodnem postopku. Vsekakor je nedolžen, dokler ga pravnomočno ne obsodijo. Pa še potem se bo pritožil na Ustavno sodišče, kjer rumeno-kravatarski sodniki radi rešijo take zadeve. Bravo, SLS, ...prikaži več ste na liniji. Za predsednika imate zaupanja vrednega človeka, ki je v sodneih postopkih zaradi določenih svinjarij. Kar pa je čista laž, kot pravi novi predsednik. To volivci cenijo in nagradijo.