Slovenija
40 ogledov

Kandidaturo vložili tudi "pirati"

Piratska stranka
1/7
Špela Mohorič
Državna volilna komisija do polnoči sprejema kandidatne liste za volitve v Evropski parlament. Kampanja bo skromna. Kandidaturo vložila tudi Naprej Slovenija, vendar le s štirimi podpisi.

Danes se tudi uradno začenja volilna kampanja pred evropskimi volitvami, ki bodo 25. maja, do polnoči pa je na Državno volilno komisijo še mogoče vložiti kandidatne liste za volitve osmih slovenskih predstavnikov v Evropskem parlamentu v novem petletnem obdobju.

Doslej so kandidatne liste že vložili SD, DeSUS, SDS, NSi in SLS, Solidarnost, državljanska akcija Sanjska služba, lista Igorja Šoltesa in PS. Za danes pa so vložitev kandidatur napovedali še v Zaresu, listi Kacin – Konkretno, Piratski stranki Slovenije in Zelenih Slovenije, ob 11. uri jo je vložila SNS.

V boj tudi "pirati"

Kandidatno listo je danes vložila tudi Piratska stranka Slovenije. Nosilec liste Rolando Benjamin Vaz Ferreira je ob tem dejal, da so v stranki zelo veseli, da jim je uspelo zbrati zahtevane podpise in zdaj so pripravljeni podati se v boj za stolček v Bruslju.

"Če se uvrstimo v Evropski parlament, bomo nadaljevali z dobrim delom dveh piratov, ki sta že v parlamentu. Sicer pa moramo preprečiti, da se zgodi sporazum med ZDA in EU, ki poskuša vpeljati brezcarinsko območje za EU in ZDA. To je sicer v redu, a sporazum vključuje tudi negativne stvari, na primer arbitražno sodišče, na katerem lahko korporacije tožijo države, kazni pa bi plačevali državljani," je pojasnil Ferreira.

Na listi novonastale stranke je Ferreira edini kandidat; v stranki, ki šteje okoli 150 članov, so po njegovih navedbah optimistični, da jim bo uspel preboj v Evropski parlament.

Naprej Slovenija s štirimi podpisi

Kandidatno listo za volitve v Evropski parlament je danes vložila tudi zunajparlamentarna stranka Naprej Slovenija. V stranki so kandidaturi priložili le štiri podpise državljanov. Zakon o volitvah poslancev v Evropski parlament sicer določa, da morajo biti pri vložitvi strankarske liste kandidatov podprte s podpisi najmanj štirih poslancev ali najmanj tisoč volivcev.

Jožef Jarh iz stranke Naprej Slovenija je ob vložitvi kandidature poudaril, da bi morali biti podpisi državljanov enakovredni podpisom poslancev, zato od DVK zahtevajo, da zaradi enakopravnosti državljanov njihovo listo potrdi.

Ker lista ni bila vložena v skladu z veljavno zakonodajo, je pričakovati, da bo DVK kandidaturo omenjene stranke zavrnila.

SNS z Jelinčičem

Ob vložitvi je Zmago Jelinčič za Žurnal24 po mesečni odsotnosti s politične scene, saj se njegova stranka na zadnjih volitvah ni uvrstila v DZ, povedal, da namerava v Evropski parlament zato, da bo pomagal Sloveniji, da bo dobila evropski denar, spoštovanje in pozicijo, ki jo je imela ob osamosvojitvi.

"V Evropski parlament nameravam tudi zato, da ne bomo več dovoljevali slovenski vladi, da bo na račun nekih evropskih neumnih razmislekov sprejemala zakone in tolkla po slovenskih ljudeh. Zdaj se niti ni vedelo, kdo zastopa Slovenijo. Za svojo državo niso naredili praktično ničesar," pravi Jelinčič. Po zadnji anketi Dela s 7. oziroma 8. aprila naj bi SNS z Jelinčičem dobila 12,1 odstotka glasov.

Konkretno s Kacinom

Kandidaturo je danes vložil tudi dvakratni evropski poslanec Jelko Kacin. Dejal je, da je njihova lista, poimenovana "Konkretno", zelo konkretna, saj so na njej ljudje z zelo konkretnimi rezultati. Kacin, ki kandidira s samostojno listo in kampanjo financira sam, pričakuje verodostojen rezultat.

Predstavniki liste na volitvah ne pričakujejo treh poslanskih sedežev, kot so se napovedale nekatere druge liste in stranke. A Kacin meni, da so dovolj verodostojni in da bodo dokazali, da si ta lista zasluži "zelo konkreten sedež". Pojasnil je, da so kandidati na listi v povprečju stari 38 let, na njej so štirje moški in štiri ženske, ki predstavljajo različne nacionalne in verske skupnosti ter skupnost LGBT. "Kažemo, da smo odprti in tolerantni, torej takšni, kot sta Evropa in EU," je dodal v izjavi po vložitvi kandidature.

Skromna kampanja

Državna volilna komisija je nekatere kandidatne liste že potrdila, ostale bo v prihodnjih dneh, do 8. maja pa bo z žrebom določila vrstni red kandidatnih list na glasovnici.

Financiranje volilne kampanje bo sicer pred tokratnimi volitvami prvič potekalo po zaostrenih pravilih. Pravne osebe volilne kampanje ne smejo več financirati, donacije fizičnih oseb pa ne smejo presegati desetih povprečnih bruto plač.

V vseh strankah poudarjajo, da načrtujejo skromno kampanjo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.