Slovenija
14 ogledov

Kangler bo zahteval odškodnino

Predmet kriminalistične preiskave pri županu Kanglerju je bila tudi ptičja hišic Žurnal24 main
Mariborski župan Franc Kangler bo vložil ovadbe zoper sedem oseb. Napoveduje tudi vložitev odškodninskih tožb. Ovadbe zoper tri osebe je vložila tudi Milica Simonič Steiner.

"Niti ena od očitanih šestih točk v ovadbi ni resnična. Zato sem se odločil, da podam več kazenskih ovadb zoper odgovorne osebe. To pa še ni vse. Odločil se bom tudi za odškodninske tožbe," je dejal mariborski župan Franc Kangler.

Kangler je na tiskovni konferenci komentiral vse točke ovadbe zoper njega.

Ovadil je sedem uradnih oseb iz policijskih uprav in ministrstva za notranje zadeve.Po njegovih besedah so policisti zlorabili svoj položaj in dajali lažne podatke preden je bila preiskava sploh zaključena. "Na mojo škodo je bilo strojenih več kaznivih dejanj," je dejal Kangler. Zoper štiri pooblaščene osebe s PU Maribor je podal kazenske ovadbe, da so utemeljeni razlogi storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja, nevestnega dela v službi, izdajanja tajnih podatkov, kršitev človeškega dostojanstva.

Ne glede na prisluhe, eno so razmišljanja po telefonu, drugo pa stvari, ki se kasneje zgodijo.
Franc Kangler

Kazensko je ovadil tudi tri pooblaščene osebe, dve iz Maribor in eno iz Ljubljane, za katere obstaja sum, da so nevestno opravljali svoje delo, ker so zavestno kršili zakon. Ob tem je dodal, da je policija dala v javnost podatke, ki niso bili preverjeni in natančni.

Prinesel tudi ptičjo hišico
Kangler je na tiskovno konferenco prinesel tudi ptičjo hišico, ki so jo preiskovali kriminalisti. Dejal je, da so mu iz hišice vzeli kamero, ki ni bila predmet prisluhov. Za omenjeno kamero pa zatrjuje, da ima vso ustrezno dokumentacijo.

Šest točk, ki jih je predstavil, so bile podlaga, da so mu vzeli prostost "in da ste vi imeli kaj za pisati in delati tisti dan," je dejal Kangler. "Povem vam pa, da niti ena točka ni resnična," in napovedal, da se z njegove strani zadeva ne bo končala tu. Napovedal je vložitev novih kazenskih ovadb in odškodninskih tožb proti tistim, ki so karkoli drugače zapisali ali kakšen podatek dali v javnost.

Mariborski župan meni, da ima policija "informatorje, ki so jih spravili v zmoto, verjetno, da bi škodili meni." Dodal je, da so se policisti do njega vedli korektno. Vprašal pa se je, kdo ima interes Maribor spraviti na kolena.

Preiskava zaradi suma nepravilnosti
Na območju Maribora so na začetku maja potekale hišne preiskave pri devetih fizičnih in petih pravnih osebah. Kriminalisti so preiskovali sum nepravilnosti pri prometu z nepremičninami in izvajanju številnih gradbenih projektov, ki so se zadnja leta izvajali na območju Maribora in v katerih so sodelovali različni predstavniki lokalne skupnosti, organov državne uprave in gospodarskih družb.

Zoper Kanglerja sicer poteka preiskava tudi glede toplarne. Na odločitev preiskovalne sodnice je Kangler že napovedal ugovor, ki naj bi ga njegov zagovornik Franci Matoz vložil danes ali jutri. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.