Slovenija
8 ogledov

Kangler: darilo trojčka

“S tem zakonom se sistemsko rešuje delovanje glavnega mesta, ker ima več nalog i Žurnal24 main
MOL bo dobila 15 milijonov evrov in denar za investicije brez javnih razpisov.

Vlada RS je potrdila spremembe in dopolnitve zakona o glavnem mestu in jih poslala na mize poslancev v redno obravnavo.

Mestna občina Ljubljana (MOL) bo od 1. januarja 2010 prejemala za naloge, ki jih opravlja kot prestolnica, dodatno financiranje v višini 0,73 odstotka dohodnine za predpreteklo leto. Ta znesek se bo obračunaval letno in bo brez dodatka za inflacijo, kot je bilo sprva napovedano. Ustreznost zneska pa bodo preverjali vsaka štiri leta.

Kot je predstavila državna sekretarka v službi vlade za lokalno samoupravo Meta Vesel Valentinčič, bo znesek za leto 2010 okoli 15 milijonov evrov, točne številke še ni. “Tako bo mesto zagotavljalo pogoje za izvajanje vseh tistih nalog, ki izhajajo iz potrebe državnih organov, državnih organizacij in predstavništev,” je poudarila Vesel Valentinčičeva.

Druga rešitev novele zakona pa bo omogočila, da bo mesto z vlado sklenilo neposredno pogodbo o financiranju razvojnih projektov, ki bodo v interesu države in MOL, in to brez javnega razpisa. Kateri projekti se bodo sofinancirali v prihodnjem letu, državna sekretarka ni povedala. Dejala je le, da nekateri že tečejo, dogovora o njihovem sofinanciranju pa še ni.

O drugih dogovorih – prenosu državnih stanovanj na MOL, ki bi jih nato oddali v neprofitni najem in umiku medsebojnih tožb – pa vlada še ni razpravljala.

Za Maribor pa je kriza
Župan Zoran Janković včeraj komentarjev ni želel dati. V torek je povedal, da je zakon odličen, ni pa zadovoljen z zneskom. Še bolj kritičen je bil župan Mestne občine Maribor Franc Kangler. Dejal je, da nad dogovorom ni presenečen, saj “gre za plačilo Zoranu Jankoviću za podporo trojčku”.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.