Slovenija
21 ogledov

Kangler na sodišču

Franc Kangler Fotosmedia
Proti nekdanjemu mariborskemu županu Francu Kanglerju se začenja sodni proces v zadevi Toplarna.

Na zatožni klopi se bo Franc Kangler znašel skupaj z direktorjem javnega podjetja za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči Mojmirom Grmekom v zadevi Toplarna.

Gre za eno od prvih v vrsti kazenskih ovadb, ki je bila zoper takratnega župana Mestne občine Maribor vložena že decembra leta 2010, ko je ta bil še trdno na svojem položaju. Tožilstvo mu je očitalo, da je bil vpleten v sporno menjavo zemljišč za bodočo toplarno, s katero naj bi bila občina oškodovana za okoli šest milijonov evrov.

Primer iz leta 2008 je po takratnem razkritju v medijih obravnavala tudi protikorupcijska komisija, ki je ravnanje ocenila kot koruptivno. Podjetje Oil Metal je namreč sporna zemljišča za okoli štiri milijone evrov od družbe Dom Smreka kupilo le mesec dni preden je mariborski mestni svet na Kanglerjev predlog območje določil za gradnjo toplarne in jih le dva dni zatem prodalo družbama MTB in Mik.

Mestna občina, ki bi lahko že takrat uveljavljala predkupno pravico, pa jih je nato po precej višji ocenjeni vrednosti, okoli deset milijonov evrov, pridobila z zamenjavo za prestižna zemljišča pod Pohorjem in v bližini Europarka.

Mariborski kriminalisti so zato zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja in uradnih pravic, pomoči pri tem kaznivem dejanju ter treh kaznivih dejanj nevestnega dela v službi pristojnemu državnemu tožilstvu podali kazensko ovadbo zoper pet oseb, tožilstvo pa je obtožni predlog vložilo le zoper Kanglerja in Grmeka. Zunajobravnavni senat sodišča je sicer dvakrat razveljavil sklep preiskovalne sodnice o preiskavi, a je obakrat s pritožbo uspelo tudi tožilstvo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.