Slovenija
22 ogledov

Kangler “na tapeti” pri Kresalovi?

Izgradnja DpG, doma za starostnike, zamuja. V preteklosti je razburjala tudi izb Žurnal24 main
Nadaljevanje preiskave. Zoper štiri uradne osebe na tožilstvo podana kazenska ovadba.

“Moral sem priti na prve strani časopisja. Na tapeti pri ministrici Katarini Kresal smo samo mi iz desne politične opcije,” se je na kazensko ovadbo razburjeno odzval Franc Kangler, župan Mestne občine Maribor (MOM). Kriminalisti so namreč v minulih dneh zoper njega in še tri uradne osebe okrožnemu državnemu tožilstvu v Mariboru podali kazensko ovadbo. “Podali smo jo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti,” je sporočil Bartolo Lampret z mariborske policijske uprave.

Na tapeti pri ministrici Katarini Kresal smo samo mi iz desne politične opcije.
Franc Kangler

Ovadeni trije najožji
Že poleti smo poročali, da so kriminalisti opravili več hišnih preiskav, tudi na mariborski občini, zaradi suma nezakonitosti pri ustanovitvi družbe Dom pod Gorco (DpG), katere 75-odstotni lastnik je MOM, preostalo pa je v lasti Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada (JMSS) Maribor.

Med ovadenimi naj bi bili poleg Kanglerja še Aleš Škof, predsednik nadzornega sveta DpG in vodja službe mestnega sveta, Tanja Vindiš Furman, direktorica JMSS Maribor in druga članica nadzornega sveta, oba iz SLS, in Irena Hedl, direktorica DpG.

“Samo pobuda”
Ni dokaz. “Kazenska ovadba na tožilstvo sama po sebi še ni dokaz, da je kaj narobe. Tožilstvo jo lahko še vedno zavrže ali pa po preiskavi vloži obtožnico. To je samo pobuda,” je pojasnil Zlatan Dežman, predavatelj kazenskega prava na pravni fakulteti v Mariboru.

“Politični konstrukt”
Kangler je prepričan, da gre za politični konstrukt in da je ovadba privlečena za lase. “Kako me lahko ovadijo zaradi dejstva, da sem mestnemu svetu predlagal ustanovitev družbe DpG? Pravijo, da sem s tem zlorabil položaj. To je smešno, saj so mestni svetniki predlog potrdili,” je dodal prvi mož MOM.

Komisija še preiskuje
Zaradi DpG je še vedno odprta aprilska prijava tudi na Komisiji za preprečevanje korupcije. “Na MOM smo prejeli obsežno gradivo, ki ga še nismo do konca preučili. Komisija preiskave še ni končala,” pojasnjuje Barbara Fürst iz protikorupcijske komisije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.