Slovenija
30 ogledov

Kangler ni prišel na sodišče

Sojenje Kanglerju Fotosmedia
Nekdanji mariborski župan Franc Kangler ni prišel na Okrajno sodišče v Mariboru, kjer bi se moral zagovarjati zaradi očitane zlorabe položaja pri sklepanju pogodbe za radarje.

Prišla sta le vodja mariborskega občinskega urada za komunalo, promet in prostor Vili Eisenhut in Tomaž Vrčko iz podjetja Iskra Sistemi, ki sta krivdo zanikala.

Franc Kangler je odsotnost na današnjem predobravnavnem naroku opravičil zaradi bolezni. Odsoten je bil tudi direktor Inštituta za javno-zasebno partnerstvo Boštjan Ferk, pri katerem po besedah sodnice ni bila izkazana vročitev vabila na sodišče.

Razpis naj bi bil prirejen za Iskro Sisteme

Predobravnavni narok je bil danes izveden le za prisotna Eisenhuta in Vrčka. Prvi kot predstavnik občine v komisiji za izvedbo javnega razpisa ter drugi kot predstavnik družbe Iskra Sistemi naj bi v letih 2010 in 2011 naklepno pomagala takratnemu županu Kanglerju pri zlorabi položaja.

Javni razpis za prenovo semaforjev v Mariboru naj bi bil prirejen tako, da je bila kot najugodnejši ponudnik izbrana družba Iskra Sistemi. Z njo je občina podpisala okoli 30 milijonov evrov vredno pogodbo, ki je po navedbah tožilstva vsebovala tudi prekrškovni sistem, ki v razpisu ni bil predviden.

Nista se pogodila

Tako Eisenhut kot Vrčko sta danes krivdo zanikala. Tožilstvo jima je v primeru današnjega priznanja krivde ponudilo pogojno kazen v višini treh mesecev zapora s preizkusno dobo enega leta, a ponudbe nista sprejela. Njuna obramba pa je zahtevala izločitev dokazov, ki so bili pridobljeni na nezakonit način.

Kdaj se bo začelo sojenje, ni znano. Najprej bo namreč treba izvesti še predobravnavni narok za Kanglerja in Ferka, ki ga je sodnica danes razpisala za 18. februar.

Komentarjev 4
  • dragec 19:34 23.januar 2015.

    Bluzijo, bluzijo, 2001 opredelijo naloge zasebnih šol. Danes pa???.. Zasebne šole naj finansirajo zasebniki,

  • Ferluci 16:11 23.januar 2015.

    Dvomim, da bluzijo. Prej bi rekel, da se zavedajo posledic, kamor podobne in takšne politično- sodne odločitve lahko pripeljejo. Smo na poti v demokracijo, zato udbaško-komunistične celice res kar precej norijo.

  • dragec 12:44 23.januar 2015.

    Janša je zdrav, ampak on je vodja največje in najbolj organizirane opozicijske stranke in tu je pa odločitev US, da se Janči izpusti, nasprotno bi se lahko zgodilo, da se SSDSS sesuje .NEUMNO OD NEUMNEGA- KAJ "BLUZIJO" TI ...prikaži večI USTAVNI SODNIKI. RAČUNSKO SODIŠČE IN KPK, IZVEDITE NADZOR NAD DELOM US, UGOTOVITVE BODO EN VELIKI TALALA