Slovenija
8 ogledov

Kangler se ne da, pravi, da bo premislil

Franc Kangler Nino Verdnik
Mariborska mestna opozicija v odsotnosti SD, ki se vabilu ni odzvala, je dan po protestih zoper župana Franca Kanglerja ocenila, da so v mestu nastale izredne razmere. Predlagajo razpustitev mestnega sveta. Kangler pravi, da bo premislil.

Franc Kangler obžaluje, da so se sprva mirni protesti prerasli v nasilje. "Sem zaskrbljen, da so bili poškodovani tudi novinarji. Pri sebi sem vzel odločitev, da bom premislil. Govoril sem z opozicijo, tudi protestniki. Dobil se bom tudi z Violami. Želim, da bi se stanje v mestu umirilo."

Dodal je še, da bi rad z dialogom dogovoril s protestniki, kdaj in kako bi lahko odstopil. "Deset dni sem si vzel časa za razmislek, ali bom odstopil."

Opozicija želi razpustitev mestnega sveta

"Menimo, da je za razmere ob županu in podžupanih kriv tudi mestni svet. Vsi nosimo določeno odgovornost, čeprav šibka opozicija bombončkov, ki jih je župan ves čas ponujal, ni nikoli sprejela," je dejal Križman, ki je novinarsko konferenco sklical s predstavniki kluba samostojnih svetnikov, Gregorjem Jagrom, Janjo Vidmar in Mohamadom Berrom, svetnico Zelenih Melito Cimerman in svetnikom Lipe Rokom Pečetom, medtem ko je prisotnost zaradi službenih obveznosti opravičil svetnik LDS Tomaž Orešič.

Kot je poudaril Križman, v dveh letih mandata opozicija ni uspela niti z enim svojim predlogom, zato takšnega nedemokratičnega načina vladanja ne sprejemajo. Zato so se odločili zahtevati sklic izredne seje mestnega sveta, na kateri bodo zahtevali ne le odstop župana, pač pa tudi razpustitev mestnega sveta in razpis novih volitev.

Ponedeljkovo dogajanje in poznejši odziv notranjega ministra Vinka Gorenaka po mnenju opozicije presega vse, kar so jih o demokraciji kadarkoli učili. Namesto, da bi minister za dogajanje in za svoje poznejše izjave prevzel objektivno odgovornost, zdaj grozijo z iskanjem organizatorjev protesta, to pa presega vse, kar je še v neki odprti in demokratični družbi mogoče, je dejal Križman.

Zahtevajo, da odstopi

Njegovim besedam o poraznem stanju duha v mestu so se pridružili tudi ostali svetniki. Melita Cimerman je dejala, da Kangler očitno ne razume več ničesar in da zdaj od njega ne le pričakujejo, pač pa zahtevajo, da odstopi. Še korak naprej je šel Gregor Jager, ki je dejal, da je župan po ponedeljkovem dogajanju že odstopljen.

"Grozljivo podcenjujoče do ljudi pa se mi zdi obtoževanje, da gre pri protestih za politično ozadje. Ali res vladajoča klika v tem mestu in državi verjame, da mora ljudem nekdo povedati, da so lačni, da jim mora nekdo pojasniti, da so njihovi otroci lačni," se je vprašala Janja Vidmar in dodala, da so organizatorji pozivali k mirnim protestom vendar pa država že ves čas izvaja sistemsko nasilje nad ljudmi v obliki varčevalnih ukrepov, ki veljajo samo za narod.

Opozicijska SD se bo na predlog omenjenih opozicijskih svetnikov odzvala popoldne, medtem ko Liste za pravičnost in razvoj na današnjo novinarsko konferenco niso povabili, saj po njihovem mnenju ta stranka ves časi igra dvojno igro. Danes se je sicer začela tudi seja mestnega sveta, ki je bila sklicana za ponedeljek, a je bila prav zaradi protestov odpovedana. Zdaj se je župan odločil sejo izpeljati dopisno, zaključena pa naj bi bila v sredo.

"V stranki si bodo vzeli nekaj časa"

Pobude opozicije za zdaj ni želel komentirati predsednik koalicijske SDS Gregor Pivec, ki sicer dvomi, da lahko nekdo demokratično izvoljene organe kar tako odstavlja ali postavlja. Tudi o tem, ali bodo izstopili iz mestne koalicije, še ni dal konkretnega odgovora, saj si bodo v stranki vzeli nekaj dni časa, da ocenijo potek razvojnih projektov, nato pa se bodo odločili o tem. Če pa se bo kdorkoli odločil za odhod iz koalicije, ta po njegovem ne bo več trdna. A Pivec pravi, da za zdaj prehitrih izjav od njega ne gre pričakovati.

Komentarjev 3
  • privat 21:16 28.november 2012.

    temu človeku nevem ,če bo pomagala imuniteta... ???

  • Milan Samide 20:43 27.november 2012.

    26.člen URS, ( pravica do povračila škode)Vsakdo ima pravico do povračila škode, ki mu jo v zvezi z opravljanjem službe ali kakšne druge dejavnosti državnega organa, organa lokalne skupnosti ali nosilca javnih pooblastil s svojim protipravnim ravnanjem stori oseba ...prikaži veča ali organ, ki tako službo ali dejavnost opravlja.Oškodovanec ima pravico, da v skladu z zakonom zahteva povračilo tudi neposredno od tistega, ki mu je škodo povzročil.

  • Žurnalček 14:22 27.november 2012.

    Isti moment , ko soga vrgli iz stranke , nima SDS nobene dolžnosti več , braniti barabo polcajsko v MS MOM -a. Steopazil , kako je Firer obmolknil ? On bo pa premišljeval. Naj raje premišljuje , kaj bo vzel ...prikaži večl sabo v pržun, da mu ne bo dolgčas par let !