Slovenija
19 ogledov

Kangler sporoča, da ni "gotof"

Franc Kangler Nino Verdnik
Mariborski župan Kangler je prepričan, da je bil včerajšnji protest proti radarjem politično motiviran. Pozval je tudi pristojne inštitucije, naj pregledajo pravilnost postopka postavitve merilnikov za nadzor hitrosti.

Franc Kangler je zavrnil pozive k odstopu, ki jih je bilo slišati na ponedeljkovem protestu pred mestno hišo. Prepričan, da je bil protest politično motiviran, je računsko sodišče in protikorupcijsko komisijo pozval, naj čim prej preučita pogodbo za cestne radarje, da bi bil tako čim prej ovržen sum o njihovi spornosti.

"Pozval sem jih, naj čim prej pridejo v Maribor ali pa jim mi dostavimo vse pogodbe in potrebno gradivo," je v današnji izjavi za medije povedal Kangler. "Da zadevo čim prej pregledajo in sprejmejo odločitev, da bomo lahko na ta način ovrgli vsakršno razmišljanje mariborske opozicije, torej SD, ki so v svojih nastopih govorili, da so pogodbe nezakonite, in podobne stvari," je dodal.

"Svetniki SD aktivno sodelovali"

Nad ponedeljkovim protestom, ki se ga je udeležilo več sto ljudi, je presenečen in ga obžaluje. Meni pa tudi, da je bil protest politično motiviran, saj so "mestni svetniki SD aktivno sodelovali na tem protestu".

Kot je dejal, je od meščanov dobil tudi veliko izrazov podpore. Za skupino na družabnem omrežju Facebook, ki je sklicala protest, pa je dejal, da ne odraža splošnega mnenja v mestu, saj med njenimi člani niso le Mariborčani. "Tisti, ki to organizirajo, bodo morali prevzeti odgovornost. Sam pa pozivam k strpnosti in dialogu," je dejal.

"Stališča povemo jasno in glasno"

Predsednik Mestne organizacije SD Maribor Matevž Frangež pa je v odzivu na navedbe Kanglerja zapisal, da v SD delujejo javno in svoja stališča povejo jasno in glasno. Poudaril je, da v SD niso bili organizator protesta, ne stojijo za "požigalci in nikakor ne vzbujajo nasilja ali vandalizma".

O odstopu ne razmišlja

"Tudi predsednik vlade ne odstopi takoj, ko nekdo protestira." Tudi ogroženega se ne počuti. "To ni prvi protest, s katerim sem soočen." Dodal je, da je bil izvoljen za štiriletni mandat, zato ga namerava izpeljati do konca.

Očitki policiji zaradi pasivnosti

V njegovi stranki Županova lista in SLS so že pred tem obsodili vandalizem na ponedeljkovem protestu. "Razumemo nezadovoljstvo javnosti zaradi radarjev, razumemo kritike ljudi, ki so jasno izrečene in argumentirane, vendar pa obsojamo tovrstna dejanja vandalizma," je v izjavi za javnost zapisal predsednik mestnega odbora SLS Srečko Zorko. Ob tem je izpostavil "nerazumljivo pasivnost policije" in "spodbujanje protestnega vandalizma s strani kritične opozicije".

Kazen le za zažgan plakat

Več sto protestnikov se je v ponedeljek zbralo pred sedežem Mestne občine Maribor in zahtevalo odstop župana Kanglerja. Protestniki so s plakati z napisom Gotof je skandirali pred mestno hišo, v vhod metali jajca in kamenje ter na stopnišču prižgali nekaj sveč. Zagorelo je tudi nekaj bakel in slik s podobo Kanglerja. Protestniki so se tudi sprehodili po Mariboru in zažgali radar na Krekovi ulici.
Poškodovanih po podatkih policije ni bilo. Le moškemu, ki je pred vhodom v občinsko stavbo zažgal plakat, so policisti izdali plačilni nalog.

Komentarjev 10
  • privat 13:02 15.november 2012.

    ti pa si omejen...!!stop kaj sploh znaš razmišljati??

  • privat 13:00 15.november 2012.

    gotof si ti-...samo revček še vedno ne ve!!

  • trojka 09:24 14.november 2012.

    kangler išče krivce za svojo nepriljubljenost v drugih, vedno se počuti od vseh napadenega, v resnici pa mu je njegov ego in aroganca največji sovražnik