Slovenija
19 ogledov

Kangler z Županovo listo na lokalne volitve?

Franc Kangler Fotosmedia
Nekdanja mariborska veljaka ustanovila politično stranko, ali gresta z njo na lokalne volitve "še ne vesta".

Bivši mariborski župan Franc Kangler, ki so ga pred dvema letoma strmoglavili mariborski protesti, je skupaj z nekdanjim načelnikom mariborske upravne enote Željkom Vogrinom pred dvema dnevoma ustanovil novo politično stranko Županova lista (ŽL). Ustanovni kongres pa je potekal minulo soboto. Nova stranka ima sedež v Mariboru, njen zastopnik pa je Vogrin, ki je Kanglerja želel tudi nadomesti v vlogi člana državnega sveta, potem ko je bila nekdanjemu županu izrečena sedemmesečna zaporna kazen in mu je zato mandat prenehal. 

"O volitvah bodo odločili pravočasno"

Kangler nas je z vprašanjem, ali se bodo z Županovo listo potegovali na lokalnih volitvah preusmeril na Vogrina. Ta pa pravi, da se o tem zaenkrat še niso odločili, vendar se bodo odločili "pravočasno". Pojasnuje, da tudi še ne vedo, ali bo za mesto župana kandidiral prav Kangler, ki je eden izmed ustanovnih članov nove stranke. Županovi listi naj bi se po navedbah Vogrina pridružila večina članov istoimenske mariborske svetniške skupine Županova lista. Kot razlog za ustanovitev stranke Vogrin navaja, da "so se pač tako odločili. Si pa zagotovo želijo sprememb v Mariboru".

Zavajali naj bi pristopnike

So pa se o pridobivanju podpisov za ustanovitev stranke Županova lista pojavili očitki, da so jih pridobivali s prevaro. Marko Pigac je na spletni strani pigac.si zapisal, da naj bi "mimoidoče na upravnih enotah celo manipulirali, češ, gre za stranko dr. Andreja Fištravca, aktualnega župana Mestne občine Maribor. Za kar so prejeli kar nekaj glasov". Vogrin na te očitke odgovarja, da "so totalna neumnost in s to listo župan Fištravec nima ničesar. Županova lista pa v mestnem svetu že obstoji in živi od leta 2010, tako da je to čista neumnost". 

Zapleta se tudi pri imenu stranke. Ime Županova lista je namreč Darko Berlič letos zaščitil za uporabo na različnih artiklih, kot so kape, beležke, majice, revije in pa tudi javno plaketiranje in uporabo v besedilih. Vogrin pravi, da kolikor je njemu zanano ime še ni zaščiteno, sicer naj bi jo Berlič ukradel, ker "lista živi v lokalni politiki in ne razume, kako bi si lahko kdo to ime prisvojil in ga zaščitil". 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.