Slovenija
25 ogledov

Kanglerjevi predvolilni "neetični" prijemi

Film o Mariboru, ki ga te dni delijo na stojnici Županove liste, je župan dal tu Žurnal24 main
Kampanja. Na stojnici Županove liste delijo film, ki ga je za občino brezplačno naredil županski kandidat DeSUS. Kline: To je moralno sporno!

“Prvič slišim, da Franc Kangler uporablja film o Mariboru, ki ga je naredila televizija RTS, kot promocijo na stojnici Županove liste,” je za Žurnal presenečeno dejal Janez Ujčič, lastnik RTS in tudi županski kandidat na listi DeSUS. Dodal je, da takšne prilastitve njihove produkcije ne odobrava.

MOM: Film je bil brezplačen
Nekateri mestni svetniki, najglasnejši so bili z Liste za pravičnost in razvoj (LPR), so nas namreč opozorili, da je Županova lista, ki zbira podpise podpore na Trgu svobode, brez dovoljenja za promocijo uporabila občinski film o Mariboru. Ob tem so namigovali celo na nepregledno porabo proračunskih sredstev za ta film.

“Film o projektih Mestne občine Maribor (MOM) je naredila oziroma zmontirala televizija RTS. Stroškov za nastajanje filma ni bilo, saj je bilo uporabljeno gradivo iz arhiva RTS in fotografije iz arhiva MOM, pri čemer smo RTS prosili, naj jih združi v celoto. Ta film predvajamo ob obiskih različnih delegacij kot predstavitev Maribora in številnih projektov, ki so bili izvedeni v zadnjih štirih letih,” je pojasnila Tatjana Štelcer z MOM, Ujčič pa je pripomnil, da si ni mislil, da bo film, ki ga je naredila njegova televizija, uporabljen v predvolilne namene.

Štihec: Plačal sem za stojnico
Murska Sobota. Bralci so nas opozorili tudi na stojnico za zbiranje podpisov podpore Modrega zbora, katere nosilec je zdajšnji župan Anton Štihec. Zmotilo jih je predvsem to, da je stojnica postavljena na občinskem dvorišču in da naj za njeno postavitev Štihec ne bi plačal niti centa. “Za stojnico plačujem najemnino v skladu z odlokom o uporabi javnih površin. Odločbo imam za štiri dni v tem in štiri dni v naslednjem tednu. Plačal sem takso, najemnina pa znaša nekaj malega, 12 evrov. Toliko bi plačal vsak, ki bi dal enako vlogo, saj se cena določa glede na kvadratne metre in dneve uporabe,” je namige zavrnil Štihec. D. P.

Drugi kandidati presenečeni
Da v takšnem razpečevanju filma ne vidijo ničesar spornega, nam je dejal Boštjan Viher, ki bo kandidiral na Županovi listi. “Film je prejel vsak od mestnih svetnikov in ta DVD s predstavitvijo projektov, nastalih med Kanglerjevim županovanjem, lahko deli ali uporabi katerikoli od županskih kandidatov,” je razložil. Monika Piberl, ki prav tako kandidira za županjo, pa je razočarana: “To je nedopustno. To so pač Kanglerjevi prijemi.”

Bojan Horvat, županski kandidat SD, je priznal, da si filma, ki ga je dobil kot mestni svetnik, sploh ni ogledal, zato ga ne more komentirati, medtem ko nam Gregorja Jagra, kandidata Zaresa, in Tomaža Kanclerja, ki ga podpira SDS, ni uspelo priklicati. Tomaž Orešič, ki je kandidat LDS, pa je dejal: “Predvidevam, da je film last MOM, in je vsaj nenavadno, da ga eden izmed županskih kandidatov uporablja v predvolilne namene. Prepričan sem, da Maribor bolj zanimajo prihodnost mesta in nova delovna mesta kot prikaz gradbenih projektov preteklosti.”

Miro Kline, strokovnjak za komuniciranje in marketing, je prepričan, da sta takšna prilastitev filma o Mariboru in njegova uporaba v predvolilne namene sporni. “Tega si ne bi smel dovoliti nihče. Ta poteza mariborskega župana je moralno sporna, četudi je bil film brezplačen,” je dejal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.