Slovenija
1 ogledov

Kanibalizem na Kapitalski družbi

Kad, ki ga vodi Borut Jamnik, je imel ob koncu lanskega leta za 1,1 milijarde ev Žurnal24 main
Svet ZPIZ. Šef Kada Borut Jamnik o izgubi v letošnjem letu in možnih smereh preoblikovanja Kada.

Šef Kada Borut Jamnik je članom sveta zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) med včerajšnjo sejo dovolil vpogled v gradivo o preoblikovanju Kada.

“Cilj preoblikovanja je, da se loči upravljanje pokojninskih skladov, to je zavarovalniški del, od poslov upravljanja privatizacijskih sredstev za pokojninsko blagajno, saj se dejavnosti zdaj kanibalizirata,” je pojasnil.

 

3 pokojnine na vsakega upokojenca je trenutno kapitala v Kadu.

 

S stališča pokojninske blagajne naj bi bilo bolje, tako pravi Jamnik, če se zavarovalniški del od Kada oddeli v ločeno podjetje v obliki hčerinske družbe, v drugem koraku pa se nato zavarovalniški del odproda z javno prodajo.

 

Prednost pri nakupu delnic naj bi imeli družbeniki, ki že vplačujejo v sklade, in 300 tisoč zavarovancev, če interesa ne bi bilo dovolj, pa tudi preostala zainteresirana javnost. Končna odločitev pa bo politična in za zdaj še ni bila sprejeta, je dodal Jamnik.

Priznal je tudi, da bo Kad letos, potem ko bo 30. novembra v pokojninsko blagajno vplačal za letos predvidena sredstva, to je 49 milijonov evrov, posloval s kar “znatno izgubo”, kapital pa bo višji za od 10 do 20 odstotkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.