Slovenija
20 ogledov

Kaničevi opomin in izobraževanje

Barbara Bradač Žurnal24 main
Štirimesečni odvzem licence zdravnici Zlatki Kanič pri zdravljenju Bora Nekrepa ni zakonit, zato je senat zbornice odločitev razveljavil. Zdravnica je dobila le javni opomin.

Na triurni skupščini Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS) so se zdravniki nato res odločili, da razveljavijo sklep razsodišča druge stopnje, ki je pediatrinji Zlatki Kanič določil štirimesečni odvzem licence zaradi smrti Bora Nekrepa. Namesto tega so ji izrekli javni opomin in naložili dodatno trimesečno izobraževanje.

“Zadnji teden dobivamo vse več namigov, da bodo na skupščini ZZS razveljavili še tisto simbolično kazen Kaničevi,” so še pred skupščino ugibali starši pokojnega Bora Nekrepa.

Dodatna obremenitev
“Ta sklep je po določilih pravilnika o organizaciji in delu razsodišča protipraven. Proti temu ne moremo popolnoma nič, tako kot nismo mogli do zdaj,” je dejal odvetnik staršev Andrej Pitako. Še več, pravi Pitako: “V kazenskem postopku, ki teče vzporedno, so prišla na dan dejstva, ki dodatno obremenjujejo oba zdravnika.” Pitako je prepričan, da bi ta dejstva vplivalo na odločitev razsodišča zbornice, če bi zadevo vrnili na prvostopenjsko razsodišče.

Normalizacija mer

Pravilnik. V skladu s pravilnikom bi skupščina sklep razsodišča druge stopinje le razveljavila in zadevo vrnila v ponovno obravnavo in odločanje razsodišču prve stopnje ali pa potrdila odločitev razsodišča druge stopnje. Tako pa je sklep razveljavila, Kaničevi pa dokončno izrekla kazen, kar pomeni, da zadeve ni vrnila v ponovno obravnavo.

 

Pravno odločitev?
“Pravno gledano je odločitev zbornice edina pravilna,” je povedal zagovornik Kaničeve, Boštjan Penko. Vsaka drugačna odločitev bi po njegovem mnenju pomenila, da so podlegli pritiskom javnosti.

Pot do odločitve

Prvostopnejski senat razsodišča je Kaničevi dodelil dvomesečni odvzem licence, smo pisali. Na to odločitev se je pritožila, drugostopenjsko razsodišče pa je Kaničevi odredilo javni opomin in trimesečno izobraževanje. Senat je 18 dni pozneje primer obravnaval še enkrat in določil, da se zdravnici odvzame licenco za štiri mesece, in ji naložil trimesečno izobraževanje. Na to se je Kaničeva pritožila. Po besedah Penka je bila druga odločitev razsodišča druge stopnje nezakonita, tako pa so se včeraj odločili tudi na ZZS.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.