Slovenija
91 ogledov

Kanin bi pognali že v tej sezoni

Kanin, smučišče, gondola Saša Despot
Na Kaninu vse delaj delajo na tem, da bo že to sezono mogoče smučati.

"Cilj je v sezoni 2015/2016 pognati žičničarske naprave na Kaninu. Sezone so se na Kaninu pričenjale že 29. novembra  ali pa šele februarja, tako, da na sneg ne moremo vplivati, lahko pa nemoteno izvajamo vsa načrtovana dela," nam je povedal Milan Štulc, predstavnik za stike z javnostjo v občini Bovec po tem, ko jim je država za obnovo dotrajanih in poškodovanih smučarskih naprav in krožno-kabinske žičnice na Kaninu zagotovila slabih šest milijonov evrov. 

Obnova Kanina | Avtor: Milan Šulc Milan Šulc
Da jih le ne bi prehitel sneg

"Pogodba s finančnim ministrstvom je tudi osnova za podpis pogodbe med izbranim izvajalcem del na smučišču Kanin, družbo Dr. Duhovnik in dobaviteljem žičniške opreme, francosko družbo Poma," je pojasnil Šulc in dodal, da se zdaj, ko še ni snega, najbolj mudi z gradbenimi deli, kot so obnova temeljev, saj betonaža v mrazu in snegu ni mogoča: "S stebri je mogoče delati tudi z ratrakom, ko je sneg," je dejal . 

Delavci so trenutno pri postaji C, ki leži na nadmorski višini 1639 metrov: "Gradbišče je pripravljeno, enako nova dovozna pot, da lažje pridejo do točk. Zdaj jih čaka še najzahtevnejši del, postaja D, kjer bo dovoz po smučišču," pojasni naš sogovornik. 

Dela na Kaninu | Avtor: Milan Šulc Milan Šulc

Glavnina investicije bo šla v zamenjavo dotrajanih strojnih elementov na žičniških napravah. Ključna bo obnova kabinske žičnice, sledila bo povezava z Italijo in ureditev ostalih žičniških naprav.

Restavracijo bodo zaenkrat uredili le v delu, ki je potreben za normalno obratovanje smučišča: "Iščemo možnosti, da bi na vrhu naredili resno restavracijo,"  je še povedal predstavnik občine in dodal, da jih pred tem čaka iskanje izvajalca upravljalca smučišča, ki ga bodo najverjetneje iskali z javnim razpisom.

Kanin nacionalnega pomena

Smučišče Kanin je edino visokogorsko smučišče v Sloveniji, ki presega višino 2000 metrov in dolgoročno še lahko zagotavlja naravni sneg, kar podaljšuje obratovalno sezono. V Italiji imajo takšnih smučišč osem, v Italiji pet. S Kaninom bi postala Slovenija kot smučarska destinacija prepoznavnejša.

Sella Nevea - Canin - Kanin | Avtor: Shutterstock Shutterstock


V obrazložitvi ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo o tem, zakaj je smučišče nacionalnega pomena, izpostavljajo še čezmejni interes s povezavo s Sello Neveo.

Dve leti od nesreče

Smučišče na Kaninu je zaprto vse od nesreče kabinske žičnice v začetku leta 2013, zaradi katere je šla v stečaj tudi družba ATC Kanin.

Bovec  | Avtor: Printscreen spletna kamera Printscreen spletna kamera
Zaprtje smučišča je bil hud udarec za bovški turizem, zaradi vse manjšega števila gostov so vrata zaprli vsi tamkajšnji večji hoteli.

Preberite še: Novi lastnik hotela Kanin Rus, ki ima v lasti ljubljanski hotel Cubo

Po neuspešni prodaji žičnic v stečaju ATC Kanin je lastništvo nad napravami po dogovoru z upnikoma, družbama Hit in Heta, prevzela bovška občina.

vanda.levstik@zurnal.24.si

Komentarjev 1
  • blueone 20:05 11.oktober 2015.

    se strinjam treba je obnoviti in še poboljšati Kanin...ne pa vlagati denar v Čoklovo smučišče 2864...