Slovenija
4191 ogledov

Na zaprtem Kaninu nezgoda žičnice, dva obvisela v zraku

Kanin smučišče David Jug Smučišče Kanin.
Z žičnico se lahko vozijo le zaposleni.

Popoldne je na Kaninu v zraku obvisela gondola z delavcema, potem ko se je snela nosilna jeklenica, so za STA potrdili na PU Nova Gorica. Delavca so iz kabine rešili nepoškodovana, več podrobnosti o dogodku naj bi bilo znanih po končani preiskavi.

Na policijski upravi (PU) Nova Gorica so pojasnili, da so bili danes ob 14.21 obveščeni o nesreči na krožno-kabinski žičnici Kanin, kjer se je med postajama A in B snela jeklenica in je gondolska kabina z dvema zaposlenima obvisela v zraku.

Na kraju so posredovali reševalci gorske reševalne službe Bovec, ki so oba delavca rešili iz kabine. Na kraju nezgode so posredovali tudi policisti gorske policijske enote PU Nova Gorica. Nihče od omenjenih zaposlenih v gondolski kabini ni bil poškodovan, so potrdili policisti.

Policija je dogodku obvestila tudi pristojne pravosodne organe ter inšpektorat za žičnice. Kriminalisti in policisti še zbirajo dodatna obvestila, da bi ugotovili vse okoliščine dogodka, in opravljajo nujna preiskovalna dejanja. Novogoriški kriminalisti preiskujejo morebitne znake, ali gre v navedenem primeru za uradno pregonljivo kaznivo dejanje, so še dodali na PU Nova Gorica.

O nezgodi, v kateri sta delavca obvisela deset metrov visoka, sta že popoldne poročala Delo in Primorske novice. "Sreča v nesreči je, da je bila žičnica pravočasno ustavljena in da ni bilo poškodovanih," je za Delo dejal poveljnik Civilne zaščite Bovec Edi Melinc. Poškodovan ni bil nihče, prav tako naj po besedah vodje obratovanja Urbana Megliča ne bi bilo gmotne škode.

V zadnjem tednu več kot meter snega

Kanin | Avtor: Profimedia Profimedia

Krožno-kabinska žičnica, katere obratovanje za obiskovalce je po odločitvi inšpekcije od začetka oktobra prepovedano, lahko vozi le zaposlene za vzdrževanje, ne pa tudi za obratovanje smučišča, je konec novembra novinarjem pojasnila direktorica Sončnega Kanina Manuela Božič Badalič.

Gondolsko žičnico so danes po 14. uri pognali po enem tednu, da bi z zgornje postaje v dolino prepeljali pet zaposlenih. Teden dni so na smučišču opravljali vzdrževalna dela, da ne bi nastajala škoda. Sprožali so plazove, odrivali sneg in skrbeli za žičniške naprave na smučišču, na katerem je trenutno približno dva metra snega. Zadnji teden ga je zapadlo okoli 1,3 metra, so še navedle Primorske novice.

Da krožno-kabinska žičnica Kanin v letošnji smučarski sezoni ne bo obratovala, saj ne bo mogla pravočasno pridobiti uporabnega dovoljenja, je postalo jasno oktobra.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
 • Avatar playrrr
  playrrr 11:23 10.januar 2024.

  kaj niso bili v prejšnjih letih neki obilni razpisi za investicije v slovenska smučišča? Se je za vprašat kaj delajo upravljalci Kanina... žalostno bi bilo, da bi takšno smučišče z optimalnimi razmerami propadlo, čeprav nas to najbrž nebi nič kaj ...prikaži več preveč presenetilo.

 • leonardo 07:36 10.januar 2024.

  Torej so le imeli prav, da so jo zaprli. Najprej naj jo temeljito pregledajo, popravijo, renovirajo, potem pa po dovoljenje!

 • Avatar Mehičanka76
  Mehičanka76 21:33 09.januar 2024.

  Kakšna škoda se dela, da je smučišče kot je Kanin zaprto. Saj so face, da po enem letu zaženejo žičnico in mislijo, da bo vse ok.