Slovenija
1799 ogledov

Kaos na cestah, rešujejo ujete

poplave Saša Despot
Ujme povzročajo težave v prometu po vsej državi.

Padavine se ponovno krepijo, zato pristojni voznike opozarjajo, da se pred potjo pozanimajo o stanju na cestah oziroma se na pot ne odpravljajo, če to ni nujno potrebno.

Vremenske ujme po vsej državi povzročajo težave v prometu. Štajerska avtocesta je zaprta med Žalcem in Šentrupertom proti Ljubljani ter med Šentrupertom in Šempetrom proti Mariboru. Zaprta sta tudi uvoz Blagovica in uvoz Vransko proti Mariboru. Zastoj je nastal od Lukovice do Vranskega proti Mariboru ter na vseh vzporednih cestah, poroča prometnoinformacijski center.

Pri Trojanah in Podmilju poteka reševanje ujetih, ki jih preusmerjajo nazaj proti Ljubljani. Predor Trojane zaradi ujetih vozil občasno zapirajo, prav tako je na Trojanah zaprt uvoz v smeri Maribora.

Vozniki, ki so namenjeni iz Ljubljane proti Mariboru, naj se preusmerijo proti Dolenjski ter po cesti Krško-Kozje-Šentjur-Dramlje ali preko Zagreba proti Gruškovju in Ptuju ter obratno iz Maribora proti Ljubljani, svetujejo.

Številni tujci so se zaradi izrednih razmer znašli na območju Trbovelj, Hrastnika in Zagorja ob Savi. Na nastalo situacijo se je odzvala občina Trbovlje, ki je zanje pripravila nadomestno nastanitev v Športni dvorani Polaj.

 

poplave | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Iz Ljubljane do Karavank več kot dve uri

Na gorenjski avtocesti med Lescami in predorom Karavanke proti Avstriji je zastoj dolg 14 kilometrov. Zaradi varnosti predor občasno zapirajo. Pot iz Ljubljane do Karavank trenutno traja več kot dve uri. Vozniki, ki so namenjeni proti Kranjski Gori, naj uporabijo izvoz Lesce, svetujejo. Zastoj je nastal tudi na regionalni cesti Jesenice-Hrušica.

Na primorski avtocesti je zaradi okvare vozila zaprt počasni pas pred priključkom Kastelec proti Ljubljani.

cesta Spodnja Idrija-Cerkno pri potoku Grda grapa | Avtor: Aljaž Leban/URSZR izpostava Nova Gorica Aljaž Leban/URSZR izpostava Nova Gorica

Razmere se hitro spreminjajo 

Zaradi poplav so številne ceste na Severnoprimorskem, Gorenjskem, Koroškem, Štajerskem in v osrednji Sloveniji zaprte. Razmere se ves čas spreminjajo, saj poplavljajo vedno nova območja. Zaprte so tudi številne lokalne ceste. Vozniki naj upoštevajo navodila dežurnih služb in ne vozijo na poplavljena območja ali na zaprte ceste, opozarja prometnoinformacijski center.

Voznike opozarjajo, da na območjih, kjer promet po regionalnih, državnih in lokalnih cestah ni možen, lahko uporabljajo avtocesto tudi z vozili brez vinjete.

Na avtocestah naj vozniki vozijo previdno, zaradi večjih količin vode na vozišču je ponekod omejena hitrost, opozarjajo.

Težave tudi v železniškem prometu

Ujma je povzročila veliko težav v železniškem prometu. Prekinjen je železniški promet med Jesenicami in Ljubljano. Na odseku med Žirovnico in Slovenskim Javornikom je voda odnesla del brežine, v kateri je temelj. Zaradi zalite proge in podrtega drevja je bila zaprta goriška proga med Anhovim in Jesenicam. Računajo, da bodo težave lahko odpravili, ko se bo voda umaknila. Težave so bile tudi na odsekih od Polzele do Šoštanja, med Rušami in Prevaljami. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.