Slovenija
6 ogledov

Kaos na Prešernovi

To je dvorišče na Prešernovi ulici 19, ki pripada stanovalcem, Muzeju novejše zg Žurnal24 main
Intervencijske poti. Jih ni, niso označene ali pa jih vozniki preprosto ignorirajo. Občina in gasilci v akcijo.

“Ker moram biti vsak trenutek pripravljen, da lahko sedem v avto in se odpeljem, mi še na misel ne pride, da bi parkiral tam, kjer mi parkirni prostor zaradi poslovnih prostorov pripada. Dvorišče na Prešernovi ulici 19 je edino brezplačno parkirišče v mestu, zato na njem vlada popolni kaos,” opozarja odvetnik Marjan Feguš, ki bi se do parkirnega prostora moral vsak dan prebijati mimo dvorišča, ki ga med drugimi uporabljajo zaposleni v medijski hiši NT&RC in Muzeju novejše zgodovine Celje.

Ne gre za javno površino
Na težave, predvsem zaradi neoznačenih interventnih poti, ki so pogosto zasedene in ovirajo dostop ne le na Prešernovi ulici 19, temveč tudi drugje v mestu, pa že dolgo opozarjajo tudi gasilci. “Parkirišče, ki naj bi bilo po izjavi Feguša edino brezplačno v mestu, ni parkirišče, temveč dvorišče, ki pripada več lastnikom in zato ni javna površina, kar dokazujejo tudi mapne kopije. Se pa strinjam, da je zelo neurejeno, a ni edino, saj je podobno tudi za Rimljanko in v vseh atrijih znotraj karejev v Mestni občini Celje (MOC). Gre za zemljišča različnih lastnikov, ki pripadajo objektom,” pojasnjuje župan Bojan Šrot.

Zapornice “na črno”
Brez skupnega modula. Poklicni gasilci se v Celju srečujejo s še eno težavo. “Ljudje so na vseh mogočih mestih, tudi tistih, ki niso v njihovi lasti, začeli nameščati zapornice, ki pa nimajo vgrajenega skupnega občinskega modula, ki bi zagotavljal odpiranje zapornic z enotnimi daljinskimi upravljalniki. MOC bo zato uporabnike pozvala, naj namestijo skupni občinski modul za odpiranje oziroma odstranijo zapornice, ki so zunaj tega sistema ali so nameščene na zemljišču brez soglasja lastnika (zasebnikov ali MOC),” pojasni Požežnik.

Neoznačene in zaparkirane
“Intervencijske službe, še posebno gasilci, imamo v Celju precej velike težave zaradi na eni strani neoznačenih ter na drugi strani zaparkiranih intervencijskih poti in delovnih površin za gasilsko tehniko. Nismo pooblaščeni, da bi se ukvarjali s posameznimi lastniki zemljišč in stavb, kot sta NT&RC in Muzej novejše zgodovine, zato poskušamo zadeve urejati z MOC,” pravi Janko Požežnik, direktor Poklicne gasilske enote Celje. Kot pove, so na MOC v zadnjih letih večkrat naslovili prošnjo za ureditev teh površin, premaknilo pa se je šele letos. “Pred kratkim smo skupaj z MOC evidentirali vse neoznačene ali slabo vidne intervencijske poti in se dogovorili, da jih bomo znova označili. Preverili smo tudi njihovo prevoznost, ker pa nismo pooblaščeni za sankcioniranje, bodo redarji voznike, ki bodo na označenih poteh še naprej parkirali, začeli opozarjati in tudi kaznovati,” še pove Požežnik. Dodaja, da je dejstvo, da ob morebitnem požaru do nekaterih stavb, vključno z NT&RC (leta 1990 je ravno to stavbo zajel požar, ki je povzročil ogromno gmotno škodo), intervencijske enote ne bi mogle.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.