Slovenija
5788 ogledov

Kaos v Desusu: Cinca tudi njihov minister

Desus, stranka,
1/2
Anže Petkovšek
Kmetijski minister iz vrst DeSUS Jože Podgoršek pred četrtkovo razpravo organov DeSUS še ni odločen o podpori izstopu stranke iz vlade Janeza Janše. Po njegovem mnenju si DeSUS sicer zasluži enotnost. A še ni jasno, kako bodo ravnali poslanci, ki so o tem govorili tudi danes. Medtem se prvak DeSUS Karl Erjavec koalicijskega sestanka ne bo udeležil.

Podgoršek z vidika svojega resorja ocenjuje, da ima aktualna vlada posluh za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter sprejema ukrepe, ki jih predlagajo za pomoč tem sektorjem. Zagotovo pa bi bilo po njegovem mnenju za mirno delo vlade bolje, da ne bi odpirala nekaterih ideoloških vprašanj, predvsem tistih, ki motijo članstvo drugih strank, tudi DeSUS. Članstvo DeSUS po njegovih navedbah od stranke tudi pričakuje odločno držo in verjetno ukrepanje.

A Podgoršek še ni odločen, ali bo v četrtek podprl izstop stranke iz Janševe koalicije ali ne. Pričakuje dialog, da poiščejo prave usmeritve in odgovor na vprašanje, kam stranka želi. "Če bomo dosegli enoten pristop organov stranke, vodstva in poslancev, bom odločitev spoštoval," je napovedal v današnji izjavi v DZ.

A ni nujno, da bodo poslanci sledili odločitvi organov stranke. Ko je predsednik DeSUS Karl Erjavec, ki je možen mandatar morebitne nove vlade, le dva dni po izvolitvi na kongresu predlagal izstop iz Janševe vlade, so namreč štirje poslanci DeSUS stopili na zavoro. Na sestanku z vodstvom so imeli po besedah poslanca Roberta Polnarja sredi minulega tedna pripravljene tudi izjave za izstop iz poslanske skupine DeSUS. Poslanci DeSUS so sestankovali tudi danes, a uradnih izjav o tem, kako bodo ravnali v četrtek, ne dajejo.

Karel Erjavec | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Podgoršek upa, da poslanci ne bodo šli v drugo smer kot organi stranke. Prepričan je, da bosta prevladala dialog in razum ter bodo vsaj večji del poslanske skupine, organi stranke in vodstvo po razpravi enotni. Če bo Erjavec zbral zadostno število glasov za mandatarja, pa bo po Podgorškovih ocenah tudi odločitev stranke zelo jasna in ga bodo pri tem podprli.

V primeru oblikovanja nove vlade pa si Podgoršek želi, da DeSUS ohrani vodenje kmetijskega resorja. Če mu bodo to zaupali, bo ta resor, kjer vidi še veliko izzivov, z veseljem vodil tudi v prihodnje.

Erjavec je sicer že takoj po izvolitvi javno pojasnil, da ne namerava biti član Janševe vlade, a da pričakuje vabila na koalicijske sestanke. Kot je pojasnil za STA, je bil danes prvič vabljen na koalicijsko srečanje, a se je opravičil. Po njegovem mnenju udeležba ni smiselna, glede na to, da bodo organi DeSUS v četrtek odločali glede usode DeSUS v njej.

Predsedniki koalicijskih strank bodo danes po premierjevih navedbah na Twitterju na sicer rednem sestanku usklajevali sedmi protikoronski zakon. Zvečer pa bo zasedala tudi vlada.

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je danes v izjavi v DZ ocenil, da je vladna koalicija trenutno stabilna in da vlada dela dobro. Ob tem ni želel ugibati, ali lahko KUL, v katerega so že vključene opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB, sestavi novo koalicijo.

V javnosti se pojavljajo tudi špekulacije, da koalicijske stranke na glasovanju o konstruktivni nezaupnici ne bi dvignile glasovnic. Kako bodo ravnale - enotno ali vsaka poslanska skupina po svoje -, po Horvatovih besedah še ni jasno. Sam tudi dvomi, da je v primeru uspeha nezaupnice res prva prioriteta KUL oblikovanje stabilne vlade, pač pa da so to bolj verjetno predčasne volitve.

 

Komentarjev 8
  • Mary_Buchholtz 20:06 16.december 2020.

    Zapustil sem službo in zdaj. S tem preprostim spletnim delom na domu zaslužim 139 USD na uro od doma. zaslužim 25 tisoč dolarjev na mesec s spletnim delom 3 ure dnevno. ... >>>>>> www.MagnifyIncome.Com

  • ipsilon 18:31 16.december 2020.

    Tudi državljane predvsem upokojence pri g. Erjavcu moti : 1. oddaljevanje od EU in približevanje Moskvi 2. Pišimevuhovstvo , kar se pravic in dolžnsti do upokojencev, ki so ustvarili to blaginjo, ki so jo v preteklih letih predvsem levo usmerjeni ...prikaži veči tajkuni pokradli. 3. Sklepanje zakulisnih dogovorov mimo članov DESUS- nič nobeden ne vpraša članov- v njihovem imenu odločajo tisti, ki so bili v enostrankarskem sistemu deležni koristi in visokih položajev v družbi.

  • Friderik1950 18:23 16.december 2020.

    Pravzaprav smešno žalostno. Nepojmljivo je, da je Janša ob svojem twitanju pozabil in premalo pazil na Aleksandro kot ključno figuro, da skupaj ne naredita kake neumnosti, na katere so prežali politični mrhovinarji. Sedaj je malo pozno, čeprav obvladuje Sovo, vojsko ...prikaži večko in policijo, se bo s težavo 'znebil ' Korla, ali pa, kaj pa vem? Glede na položaj, morda čez noč. Vsekakor so njegove politične veščine na preizkušnji.