Slovenija
16 ogledov

Kaotično jutro na cestah

cesta v pristavi
1/30
Žurnal24 main
Neočiščene ceste, zastoji, številne prometne nesreče. Takšna je bilanca zasneženega petkovega jutra. Težave povzročali tudi snegolomi - drevo padlo tudi na osebno vozilo.

"Sneg nas je prehitel, nihče ni pričakoval, da bo padel tako hitro“ pa je bil odgovor Franca Krambergerja, vodje del. "22. novembra naj bi se začelo asfaltirati, vendar so bili naši delavci na Ljubelju.Od tam so takoj odšli v Tržič, začeli so delati, vendar je začelo snežiti," pojasnjuje Kramberger.

Potrdil je, da bodo prihodnji teden, ko se bo otoplilo,cesto dokončali. To, da naj bi podizvajalci in delavci odhajali pa je Kramberge zanikal: "To ne drži. Tam vsa dela izvajamo sami."

Takole je videti glavna cesta skozi naselje Pristava pri Tržiču. Na njej danes zjutraj pravzaprav ni bilo videti skoraj nobenega avtomobila. Splužiti pa je, kot se zdi, ne morejo, ker je po rekonstrukciji komunalne infrastrukture niso pravočasno asfaltirali.

"Ta cesta je tipično ogledalo slabega stanja v slovenskem gradbeništvu," nam je povedal tržiški župan Borut Sajovic, ki razume bes krajanov.

Pravi, da so po nekaj „vročih pogovorih“ dobili zagotovilo SCT, da bodo v ponedeljek, če bodo temperature nad nič stopinj Celzija, cesto očistijo in asfaltirajo. Na odsek so jih opozarjali skozi celo leto, obljubljali so jim ga od julija naprej.

Večina krajanov sicer ima dostop po drugih poteh, "vendar to ni in ne sme biti opravičilo za slabo delo gradbenikov," dodaja Sajovic.

"Podizvajalci in delavci so jim (SCT, op. p.) iz številnih gradbišč enostavno ušli. Razumem, da je to slovenski in vseevropski problem, vendar taka cesta pred zimo ne sme ostati nezaključena," opozarja Sajovic in dodaja, da bi pogodbo razdrl, če bi šlo za manjšo cesto, vendar je ta cesta zaključek mednarodnega kohezijska projekta.

Kakšno je stanje v Pristavi, si oglejte tu in v zavihku Galerija. Tu si oglejte tudi fotografije zasneženih ulic.

Krajani so ogorčeni
Eden od Pristavčanov je zgodaj zjutraj jezno zabrusil: "Zaj... so nas!" Zdaj krajani v negotovosti čakajo, ali bodo to zimo sploh lahko dokončali cesto oziroma ali jo bodo sploh lahko plužili.

Komunalno infrastrukturo so sicer popravljali mesece in mesece, cesta pa bi po neuradnih podatkih morala biti dokončana že spomladi. Prav tako po neuradnih podatkih virov blizu tržiške občine je glavni krivec za popoln snežni kaos v Pristavi pri Tržiču gradbeno podjetje SCT, ki ni plačevalo del svojim podizvajalcem. Cesta je bila sicer tik pred sneženjem pripravljena za asfaltiranje.

Na Celjskem mirna noč, pestro jutro
Ponoči je največ snega na širšem Celjskem zapadlo na Kozjanskem, sicer pa je novozapadlega snega od 20 do 35 centimetrov. Po podatkih Operativno komunikacijskega centra Policijske uprave Celje je bila minula noč nepričakovano mirna, živahno pa je postalo v jutranjih urah, ko so številni Celjani sedli v avtomobile in ugotovili, da marsikatera cesta ni splužena.

Po poročanju Matjaža Kapitlerja, vodje Vzdrževanja in obnove cest, so na terenu vse njihove razpoložljive ekipe, kar pomeni več kot 140 plužnih enot, vendar se povsod hkrati ne da plužiti.

Bilo je tudi nekaj zdrsov, kot običajno pa je največ težav na klancih, kot je na primer Marno med Rimskimi Toplicami in občino Hrastnik, kjer trenutno vsa tovorna vozila izločajo iz prometa.

Kakšno bo vreme v vašem kraji, poglejte na vreme.net.

Očiščeno in pravočasno od doma
"Predvsem pa voznike pozivamo, naj se od doma odpravijo pravočasno, vozijo skrajno previdno in naj očistijo vozila," poudarjajo na Prometno-informacijskem centru (PIC). Vozniki naj sledijo informacijam o prevoznosti cest. Zastoji nastajajo tudi zaradi izjemno počasne vožnje nekaterih voznikov.

Zaradi snežnih razmer je promet upočasnjen po vsej državi, najhuje je bilo zjutraj na gorenjskem, štajerskem, dolenjskem delu in celotnem ljubljanskem območju.

Popoldne bolje
Razmere na cestah se bodo najverjetneje umirile, ko se bodo umirile tudi vremenske razmere. Snežilo bo še celo jutro in del dopoldneva, po nižinah Primorske pa bo deževalo. "Čez dan bodo padavine od juga oslabele in popoldne, razen na zahodu, večinoma ponehale," so zapisali na spletni strani Agencije RS za okolje. Od severozahoda se bo proti večeru jasnilo.

Jutri bo znova rahlo snežilo, razen na severovzhodu, kjer bo večinoma suho, po nižinah Primorske pa bo deževalo. Na Primorskem bo zapihala zmerna do močna burja. Popoldne bodo padavine ponehale, od severozahoda se bo proti večeru jasnilo.

Pluženje v polnem teku
Na cestah so plužna in posipna vozila. Po podakih KPL je od zjutraj na delu okoli 700 ljudi, za prevoznost cest skrbijo ročne skupine, plugi in okoli 28 posipalcev.

Vrsta prometnih nesreč
Zaradi številnih prometnih nesreč, je bil promet na posameznih odsekih oviran. Trenutno so po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste zapore zaradi podrtih dreves na lokalni cesti Trebež–Javorniški Rovt in
Krnica–Radovna.

Zaradi snega na cestišču velja prepoved za priklopnike in polpriklopnike na cestah Idrija - Godovič, Kobarid - Bovec ter Ajdovščina - Col - Črni Vrh - Godovič.

Sneg je popolnoma zaprl še ceste Dolenja Trebuša - Oblakov vrh in Mojstrana – Vrata.

 

Drevo na avtomobil
Ceste državi po intenzivno čistijo. Kar nekaj težav so povzročili snegolomi. Okoli 6. ure zjutraj je podrto drevo padlo na osebno vozilo na magistralni cesti na vrhu podvinskega klanca pri odcepu za Resje v občini Radovljica. Delavci cestnega podjetja Kranj so drevo razžagali in ga odstranili s cestišča.

Težave s snegolomom so imeli še v Zagorju ob Savi, Hrastniku, Sevnici, Krškem, Šentjerneju, Novem mestu ter na relaciji Krška vas–Izvir in Krška vas–Čatež ob savi v občini Brežice.

Ostali brez elektrike
Po podatkih Uprave za zaščito in reševanje so zaradi visokega snega ostali brez električne energije porabniki na območju naselij Izvir, Kamence, Stankovo in Kraška vas v brežiški občini. Ob 9.30 so okvaro odpravile pristojne službe Elektro Brežice.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.