Slovenija
29 ogledov

Kaplja čez rob

“Pokazali smo dobro voljo in vam prišli predstavit projekt. Tega nam ne bi bilo Žurnal24 main
Bioplinarna. Starman s partnerji krajanov na prvi predstavitvi (še) ni prepričal.

Imamo že Darsovo odlagališče, v naše okolje se nezakonito odlaga morski mulj, načrtujeta se predelovalnica gradbenih odpadkov in terminal tovornjakov – nočemo še bioplinarne, so bili odločni krajani Kozine, ki so se množično zbrali na prvi predstavitvi projekta. Koprska družba Napredne tehnologije namreč, kot smo prvi razkrili, na lokaciji poleg čistilne naprave načrtuje postavitev bioplinarne z močjo enega megavata. Toda krajani so odločni, da je prostor neustrezen, bojijo se smradu in številnih tovornjakov.

“Očitno je, da imajo krajani druge težave, ki z nami nimajo nobene zveze, zato nam tudi niso niti dobro prisluhnili,” nam je po zboru krajanov dejal Jože Starman, ki pri projektu sodeluje z Brankom Gjerkešem; ta je bioplinarno postavil v Dobrovniku v Prekmurju. Toda s partnerji se še ne bodo predali. Želijo si, da bi si šli krajani ogledat bioplinarno v Prekmurje, da bi se seznanili s tem, za kaj gre. “Šele nato bi se lahko korektno pogovarjali naprej,” je dodal Starman.

Logistično dobra lokacija
Na naše vprašanje, ali bodo vztrajali, tudi če bo mnenje krajanov odklonilno, Starman še ni imel jasnega odgovora. “V tem poslu nismo od včeraj. Prečesali smo vso južno Primorsko in videli, da je ta lokacija najoptimalnejša, so pa tudi druge,” je povedal.

Župan Zvonko Benčič Midre je poudaril, da pričakuje korist projekta tudi za krajane, recimo v obliki daljinskega ogrevanja, sicer pa občina za naložbo izdaja zgolj lokacijsko informacijo. Zemljišče je namreč v lasti Agrarne skupnosti Draga. Partnerica njenega predsednika naj bi bila po naših neuradnih informacijah zaposlena v odvetniški pisarni družine Starman.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.