Slovenija
19 ogledov

Kar 50 milijonov dražji

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Stožice. Po proračunu bo športni park stal 134 milijonov evrov in ne 81 milijonov, kot je napovedoval Janković.

Zasebni partner Grep bo za Športni park Stožice prispeval 97,2 milijona evrov, država 21,5 milijona in Mestna občina Ljubljana (MOL) 15,4 milijona, kar skupaj znese 134 milijonov evrov. Te številke so predvidene v načrtu razvojnih programov letošnjega proračuna MOL. Ljubljanski župan Zoran Janković pa je pravzaprav ves čas napovedoval, da bo stal 81 milijonov evrov, kolikor je predviden vložek Grepa brez davka.

Na razpisu nič
MOL. Maja 2008 je s projektom Stožic kandidirala na razpisu za evropska sredstva, a je prejela premajhno število točk zaradi diskriminatornih meril do Ljubljane, je dejal Marko Kolenc.

V letošnjem proračunu je zapisano, da bo MOL kandidirala na razpisu MŠŠ, a je to zadnji razpis za sofinanciranje športne infrastrukture objavilo lani. Kot so povedali na MŠŠ, na razpisih podelijo sredstva za več let. Zato in zaradi nujnega varčevanja letos novega po vsej verjetnosti ne bodo objavili.

“MOL ni dala niti evra”
“Največji projekt v Sloveniji se ta trenutek financira samo iz javno-zasebnega partnerstva in niti evro ni šel iz proračuna MOL ali iz državnega proračuna,” je v torek zatrdil ljubljanski župan Zoran Janković in po dolgem premoru dodal: “Še.”

Koliko bo MOL stal projekt Stožic, bo znano konec junija, ko naj bi ji Grep predal športne objekte. V proračunu je sicer predvideno, da bo MOL za projekt dala 15,4 milijona evrov, s čimer bo pokrila stroške odkupa zemljišč in ureditev komunalne infrastrukture, predvsem Titove ceste. Ta mora biti končana takrat kot športni objekti, saj drugače ne bodo dobili uporabnega dovoljenja. MOL bo sicer po zagotovilih Darje Lesjak, direktorice službe za razvojne projekte in investicije, po pogodbi o sofinanciranju izgradnje avtocestnih odsekov sredstva od Darsa dobila vrnjena.

Država bi pokrila napako
Enaindvajset milijonov evrov, ki jih je MOL v proračunu načrtovala od ministrstva za šolstvo in šport (MŠŠ), je nameravala porabiti za objekte, ki so jih pozabili vključiti v pogodbo o javno-zasebnem partnerstvu. Kot je zapisano v proračunu, gre za “ogrevalno dvorano, dodatno opremo športnega parka v sklopu zunanje ureditve in drugo”.

Ta denar je MOL nameravala dobiti na razpisu MŠŠ, a ga minister Igor Lukšič letos sploh ni objavil in ga verjetno tudi ne bo. Kljub temu in dejstvu, da je Lukšič rekel, da tega denarja letos nima, in da je minister za finance Franci Križanič zavrnil Lukšičev predlog, da država nameni 20 milijonov evrov iz proračunske rezerve, so na MOL prepričani, da bodo denar dobili.

“V rebalansu državnega proračuna za leto 2008 je bilo za stadion predvidenih deset milijonov evrov, ki so po državnozborskih volitvah čudežno izginili. Ker je bilo toliko predvidenih le za stadion, smo prepričani, da bo 21 milijonov evrov za stadion in dvorano realiziranih v sklopu zakona o glavnem mestu, kot to predlaga MŠŠ,” pa je dejal načelnik oddelka za šport MOL Marko Kolenc.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.