Slovenija
3667 ogledov

Kar 80 odstotkom odraslih prebivalcev Slovenije primanjkuje tole

upokojenci
1/2
Saša Despot
Jeseni in pozimi kar 80 odstotkom odraslih prebivalcev Slovenije primanjkuje vitamina D, saj so vnosi s hrano pogosto prenizki za pokrivanje potreb, so na današnji novinarski konferenci opozorili strokovnjaki. Na Zvezi potrošnikov Slovenije so testirali 26 prehranskih dopolnil z vitaminom D in ugotovili, da dva testa nista opravila.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedala internistka in endokrinologinja Marija Pfeifer, je vitamin D v prvi vrsti potreben za normalen razvoj okostja pri otrocih in mladostnikih ter za vzdrževanje normalnih kosti pri odraslih. Je ključen za vzdrževanje normalnih ravni kalcija v krvi in za njegovo presnovo v telesu, saj omogoča, da se kalcij iz hrane lahko absorbira v kri in tako pride do kosti.

Zelo pomemben je tudi za delovanje imunskega sistema, saj spodbuja prirojen obrambni imunski sistem za boj proti akutnim okužbam in pomaga preprečiti virusom ali bakterijam vdor v telo. Optimalne količine vitamina D so pomembne še za prirojeno imunost in tudi za preprečevanje pretiranega imunskega odziva in razvoja avtoimunskih bolezni.

Pravilno delovanje pridobljene imunosti je še posebej pomembno pri nosečnicah, ki jim vitamina D pogosto primanjkuje. Ogroženi so tudi stanovalci domov starejših, ki po besedah Pfeifer pogosto tudi poleti ne dobijo dovolj vitamina D.

V Sloveniji poleti po mnenju Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) dnevnim potrebam po vitaminu D zadostimo že s 15-minutno izpostavljenostjo rok in obraza soncu, medtem ko pozimi moč sončnih žarkov ne omogoča biosinteze tega vitamina v koži.

Reprezentativna študija Inštituta za nutricionistiko je pokazala, da v zimskem obdobju od novembra do aprila Slovencem pogosto primanjkuje vitamina D, je pojasnil Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko. Z raziskavo so pri več kot 80 odstotkih prebivalcev ugotovili pomanjkanje tega vitamina, pri približno 40 odstotkih pa celo hudo pomanjkanje.

"Razlog za to je v majhnem vnosu vitamina D s hrano, ki je pozimi tako rekoč edini vir tega vitamina. Povprečni dnevni vnos pri prebivalcih Slovenije je namreč manjši od treh mikrogramov, kar je bistveno manj od priporočenega," je dodal Pravst.

vitamin D | Avtor: Profimedia vitamin D Profimedia

Poleg indeksa telesne mase in prirojene barve kože na preskrbljenost z vitaminom D vplivajo tudi različni drugi dejavniki, predvsem majhno izpostavljanje soncu, dosledna zaščita kože z oblačili in nizek prehranski vnos vitamina D, je pokazala raziskava Inštituta za nutricionistiko Nutri-D, v kateri so preučevali dejavnike, povezane s pomanjkanjem vitamina D pri odraslih prebivalcih Slovenije.

Nove slovenske smernice, ki so v končni fazi priprave, bodo priporočale 20 do 25 mikrogramov vitamina D na dan za vzdrževanje normalnih ravni tega vitamina pri normalno prehranjenih prebivalcih Slovenije. Za tiste s čezmerno telesno težo in debelostjo bo priporočena dnevna količina 50 mikrogramov, za zelo debele celo več, je še pojasnila Pfeifer.

Zveza potrošnikov Slovenije je preverila vsebnost vitamina D v izbranih vzorcih najbolj prodajanih prehranskih dopolnil. Večina vzorcev na testu je, upoštevajoč dovoljena odstopanja, vsebovala toliko vitamina D, kot je označeno na embalaži izdelka. Izjema sta bila dva izdelka, ki nista vsebovala ustrezne količine. Pet izdelkov se je medtem odrezalo z odliko, ponovno pa se je izkazalo, da cena ne odraža kakovosti, je pojasnila strokovnjakinja za prehrano na ZPS Nika Kremić.

Na ZPS potrošnikom svetujejo, da si od jeseni do zgodnje pomladi zadosten vnos pomagajo zagotoviti s prehranskimi dopolnili, a jih opozarjajo, naj bodo pozorni na priporočeno dnevno količino. Velike odmerke, ki bi jih jemali enkrat na mesec ali enkrat na več mesecev, odsvetujejo. Potrošnike prav tako opozarjajo, naj pozorno preberejo pogoje shranjevanja, saj je treba nekatere izdelke po odprtju hraniti v hladilniku, večino pa zaščititi pred svetlobo.

Komentarjev 8
  • miha.z 06:26 23.november 2023.

    Spet reklame...

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 19:23 22.november 2023.

    Jaz s tem nimam problema.Bil danes dobro uro na soncu!!!

  • Avatar Antikrist4
    Antikrist4 18:08 22.november 2023.

    Vitamin D se drugače nahaja tudi v domačem šnopcu.