Slovenija
32 ogledov

Kar 90 odstotkov na črno

“Večina zakonov, ki urejajo področje dela v Italiji, je vezana na stalno prebiva Žurnal24 main
Delo. Okrog šest tisoč Slovencev se vsak dan vozi na delo v Italijo.

“Vsak dan gre v Italijo delat od okrog pet tisoč do šest tisoč ljudi s slovenske strani meje. Okoli 90 odstotkov jih dela na črno,” ob četrtkovem čezmejnem zaposlitvenem sejmu v Kopru poudarja Roberto Treu, predsednik Eures čezmejnega partnerstva Euradria.

Najbolj iskani kadri
Poklic. Iskani kadri so predvsem elektrotehniki, inženirji elektronike, strojniki, orodjarji, delavci v turizmu in gostinstvu ter zdravniki, medicinske sestre in prodajalci.

Kot pojasnjuje, trenutno ne obstaja noben pravni okvir, ki bi področje takšnega čezmejnega dela urejal, delo na črno pa predstavlja nelojalno konkurenco za podjetja z obeh strani meje. Zato pričakuje, da bosta obe vladi ta problem poskušali urediti.

Povečano zaposlovanje
“Z veseljem lahko povem, da večjega števila presežnih delavcev in stečajnikov nimamo napovedanih,” je dejala Jožica Rutar Brozina, direktorica koprskega zavoda za zaposlovanje. Letos se je zaposlovanje v koprski regiji v primerjavi s prejšnjim letom povečalo za kar 37 odstotkov. Sicer je za to regijo značilno sezonsko zaposlovanje v turistični sezoni, v zadnjem času pa se povečuje tudi zaposlovanje na področju gradbeništva. Konec februarja je bila v koprski regiji stopnja registrirane brezposelnosti 10,1 odstotka, kar je za 2,2 odstotne točke manj od slovenskega povprečja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.