Slovenija
5871 ogledov

Kar je Janša pobral, bi Golob vrnil

Robert Golob Flickr/Vlada RS
Danes na poslanskih klopeh

Poslanci bodo danes obravnavali predlog vladnega zakona o ureditvi nekaterih vprašanj v zvezi s prekrški, storjenimi v času veljavnosti ukrepov zaradi nalezljive bolezni covid-19, med drugim predvideva povrnitev plačanih oz. izterjanih glob v postopkih, ki so bili v mandatu prejšnje vlade uvedeni na podlagah, za katere se je izkazalo, da so neskladne z ustavo.

Predlagana ureditev temelji na analizi pravnih podlag, ki so bile uporabljene v prekrškovnih postopkih zaradi kršitev t. i. protikoronskih ukrepov. V analiziranem obdobju od 7. marca 2020 do 30. maja 2022 je bilo na neustavnih pravnih podlagah uvedenih nekaj več kot 62.000 prekrškovnih postopkov, skupen znesek izrečenih glob je znašal okoli 5,7 milijona evrov. Od tega je bilo 1,7 milijona evrov glob plačanih prostovoljno, preostale pa so šle v prisilno izterjavo.

Vlada je besedilo predloga zakona o ureditvi nekaterih vprašanj v zvezi s prekrški, storjenimi v času veljavnosti ukrepov zaradi nalezljive bolezni covid-19, obravnavala maja letos. Globe, stroški postopka, postopka prisilne izterjave in odvzeta premoženjska korist izplačajo naj bi se izplačale čim bolj avtomatično in s čim manj obremenitvami za upravičence. 
 

Komentarjev 49
  • Boris 20:04 19.september 2023.

    Mene bi predvsem zanimalo, ali se takrat ni dalo postavit zadeve v okvirih ustave, ali pa so mogoče ljudje tam načrtno (sabotersko) zagnali zadevo neustavno ?

  • lojs 14:53 19.september 2023.

    če prav razumem naslov članka, mora tisto "nekaj", kar je janša pobral, nekje še biti, da bo golob lahko vrnil ... al se motim

  • lojs 14:45 19.september 2023.

    ender se spet z vsemi ukvarja, vsem in vsakemu posebej pamet soli ... in potem nas obdolži da smo mi neki plačanci ... no ja, mogoče je pa on holobov advokat, ki pa vse to počne voluntersko, iz same ljubezni ...prikaži več in v imenu pravičnosti ... plemenit človek, ni kaj