Slovenija
23 ogledov

Kar velja za Šoul, ne velja za druge

"Ni dobro, da ustavno sodišče posega v zakonodajno oblast in odloča, kateri refe Žurnal24 main
Študentske organizacije. Ne strinjajo se niti z vrhovnim sodiščem.

Čeprav je vrhovno sodišče pritrdilo, da je Študentska organizacija Univerze v Mariboru (Šoum) pravna oseba javnega prava in kot taka zavezana k posredovanju informacij javnega značaja, se v sorodni organizaciji na Primorskem (Šoup) s tem ne strinjajo. Tudi njim se obeta podobna odločitev vrhovnega sodišča, saj so tako kot Šoum po odločitvi novogoriškega upravnega sodišča vložili revizijo.

Neuradno: Ljubljana je za

Edina od treh študentskih organizacij univerz, ljubljanski Šoul, se z omenjenimi odločitvami sodišč neuradno strinja. Uradno sicer pravijo, da pozdravljajo vsako odločitev, ki bi pomenila ureditev statusa organizacije, in so se o tem že sestali z informacijsko pooblaščenko, sestati pa se nameravajo tudi s predstavniki računskega sodišča in ministrstva za javno upravo.

V Mariboru še brez odločitev

V Šoumu se zaradi odsotnosti direktorja še niso odzvali na odločitev vrhovnega sodišča, neuradno pa je znano, da taki odločitvi podobno kot Šoup strogo nasprotujejo.

Tudi pri krovni Študentski organizaciji Slovenije (Šos) se v preteklosti niso strinjali s tem, da so zavezani k posredovanju informacij javnega značaja. Do odločitev sodišča se niso posebej opredeljevali, saj je to odločalo o statusu Šouma, ne pa o Šosu, so nam odgovorili.Ma. K.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.