Slovenija
13 ogledov

"Karavana gre dalje"

Žurnal24 main
O (ne)razrešitvi Duhovnikove komisija za nadzor javnih financ. Vizjak: Agencijo pozivamo, naj razreši nadzornike in novim naloži razrešitev uprave.

"Če revidiranci upoštevajo ali ne upoštevajo ugotovitve, pripombe, ukrepe in pozive računskega sodišča, potem lahko ob enem neodzivu pričakujemo, da se bo podobno dogajalo v prihodnosti," je ob začetku razprave povedal Andrej Vizjak, predsednik komisije za nadzor javnih financ. "Postavlja se vprašanje smiselnosti opravljanja revizij in računskega sodišča."

Vrhovni državni revizor je namreč v porevizijskem poročilu ugotovil negospodarno ravnanje Darsa pri izplačevanju odškodnin na dolenjskem avtokraku avtoceste in nadzornemu svetu predlagal razrešitev predsednice uprave Mateje Duhovnik. Vendar je nadzorni svet Darsa sklenil, da poziv računskega sodišča ni utemeljen.

"Pričakujem, da se bo Agencija za upravljanje kapitalskih naložb odzvala na to neverjetno in nemogočo situacijo," je pred današnjo sejo povedal njen predsednik Vizjak. Komisija je zato sprejela sklep, s katerim agencijo poziva "k razrešitvi nadzornikov, ki niso opravili svoje naloge, v primeru poziva računskega sodišča k razrešitvi predsednice". Prav tako državnemu zboru predlaga, da primer uvrsti na dnevni red.

 Na seji se je Vizjak spraševal o smiselnosti tovrstnih razprav, če se nič ne zgodi. "Politični pritisk lahko izvajamo, a se bojim, da bo to premalo," je dejal. "Karavana gre dalje." Kot dober primer ukrepanja ob nepravilnosti so člani komisije izpostavili primer Hypo banke, ko so lastniki prišli in čez noč odstavili upravo ter zasegli dokumente.

Predsednik nadzornega sveta Darsa Milan Medved je v obrazložitvi za nerazrešitev Duhovnikove dejal, da je računsko sodišče iz neznanih razlogov izreklo pavšalno oceno, da popravljalni ukrepi niso zadovoljivi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.