Slovenija
14 ogledov

Karikatura demokracije

novković goran boÅ¡tjan tacol Žurnal24 main
Kako se bodo počutili krajani Ankarana in Mirne, če bo o RTV odločila le desetina volivcev?

Pred meseci je prišlo na referendum o ustanovitvi nove občine Mirna 69 odstotkov krajanov, zanjo pa jih je glasovalo 89 odstotkov. Isti dan se je ankaranskega referenduma udeležilo 64 odstotkov volivcev, za novo občino pa jih je glasovalo 56 odstotkov. A novih občin še ni. Preprečil jih je državni zbor.

V istem državnem zboru sedijo poslanci, ki si izmišljujejo in napovedujejo nove nacionalne referendume: o pokojninski reformi, o malem delu, o Tešu 6, celo o zakonu o RTV in tako dalje. Prvi je na vrsti referendum o novem zakonu o RTV Slovenija. In glejte zlomka, sodeč po javnomnenjski anketi, ki jo objavljamo v tokratni temi dneva, bo ta zakon padel ali ne zaradi podpore le okoli desetine volilnih upravičencev. Pričakuje se namreč manj kot 20-odstotna udeležba.

Zdaj pa se vprašajmo, kako se bodo ob takšnem rezultatu počutili krajani Mirne in Ankarana. Ko se bo pokazalo, da slovenska politična elita zapravlja milijone evrov denarja in izkorišča referendum kot najvišji izraz volje ljudstva zgolj za uveljavljanje svojih političnih interesov. Ko bodo videli, da je slovenska politična elita referendum preobrazila v karikaturo demokracije.

Legitimnost. Čas je za novo pravilo: najmanj tretjinsko udeležbo na referendumu, sicer ta ni uspešen. Pa naj potem predlagatelji na naslednjih volitvah sami plačajo ceno, če na referendum ne bodo zvabili dovolj volilcev, s čimer bodo samo zapravljali naš denar za svoje politične koristi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.