Slovenija
136 ogledov

Karitas: Goljufije so zelo redke

oblačila obleke obešalniki Shutterstock
Kakšni so kriteriji za prejem oblek pri Karitasu?

"Občasno imam stik z družino, ki se v celoti oblači z oblačili, prejetimi s Karitasa. Gre za povsem nova oblačila, srednjega cenovnega razreda, nekatera oblačila imajo celo nalepke s cenami, se pravi so direktno iz trgovin. Oblačila, ki jim niso všeč zmečejo v Humano, saj se jim ne zdi vredno prebirati in jih vračati na Karitas. Glede na to, da niso socialni problem in imajo dohodke višje od povprečnih se sprašujem, po kakšnih kriterijih pridejo do letne garderobe. Nikjer ni javno objavljeno, kdo prejema sredstva, po istih kriterijih kot oblačila pa se najbrž delijo tudi finančna sredstva," je nedavno zapisala uporabnica foruma.

Izmenjevalnica Rdečega križa | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Za tiste, ki potrebujejo pomoč ali za tiste, ki se znajdejo?

Udeleženci v razpravi se strinjajo, da bi morala biti oblačila, hrana in finančna sredstva namenjena tistim, ki so pomoči potrebni, mnogi pa dvomijo, da pomoč dejansko pride v prave roke ter da Karitas, RK, Unicef v bistvu ne podpirajo tistih, ki potrebujejo pomoč pač pa tistem, ki se najbolje znajdejo. Pa so takšne goljufije dejansko možne?

"To se ne dogaja prav pogosto in v velikem obsegu, da bi bilo to smiselno poudarjati. Vsekakor pa poskušamo to takoj odpraviti in vzpostaviti take pogoje, ki to onemogočajo," pravi Peter Tomažič iz Karitasa.

Svoje socialno stanje mora prejemnik potrditi z dokumenti

Kdo je torej upravičen za prejem pomoči v obliki oblek? "Večinoma gre za prejemnika, ki tudi drugače prejema materialno pomoč, hrano in podobno, kjer mora z dokumenti (otroški dodatki, pokojnina, itd) potrditi svoje socialno stanje in upravičenost do pomoči ali pa je to že samo po sebi razvidno, npr. v primeru brezdomstva, ob obisku starejših na domu in podobno," razlaga Tomažič.

Slovenija 19.12.12, rdeci kriz, vrsta, pomoc, nadskofijska karitas maribor, huma | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Število kosov omejeno

Glede števila kosov praviloma obstaja omejitev. "Na večjih Karitas se celo napiše naročilnica za skladišče. Prav tako je praviloma omejeno kolikokrat na leto lahko prejmeš oblačila. V okviru mreže Karitas deluje 436 župnijskih in dekanijskih Karitas in se načini po posameznih enotah tudi nekoliko razlikujejo."

Preverjanje in dokazila

V ljubljanski župniji ima upravičenec svojo mapo s podatki na podlagi katerih je upravičen do pomoči Karitasa. Predvsem je pomembno potrdilo iz CSD o dohodkih oziroma prejemkih vseh družinskih članov, vključno s socialnimi transferji.

Prihajanje po pomoč je vezano na število družinskih članov, vsak obisk je zabeležen, ob obisku pa upravičenec dobi datum, ko lahko pride po nov paket pomoči. Ta je vpisan tudi v posebni knjigi prihodov naročanja.

dezurni@zurnal24.si


 

 
     
Komentarjev 26
  • maresem 08:08 07.september 2016.

    Obišči psihiatra, golazen zanikrna.

  • maresem 08:05 07.september 2016.

    Gnoj

  • cogocogo 21:08 06.september 2016.

    spet serjes ,,le kaj ti baba da za jest iz karoitasa da si tako bedno pokvarjen ,,ti se kar razburjaj nad resnico in vem da tudi ti ziviz dobro se na racun podarjenega ,,res si beda clovestva ,,ta pomoc je ...prikaži več za ljudi v stiski in ne za take pokvarjence kot si ti ,,bi ti lahko veliko napisal kaj se res dogaja v teh delilnicah pomoci ,,jo imam v blizini in vidim kaki pokvarjenci hodijo po te stvari ,,pravi revezi pa ne ker jih je sram revscine ,,in enako je na RK ti pa se zadavi v svoji pokvarjenosti in se naprej zri to pomoc ki ni za take kot si ti gnoj