Slovenija
15 ogledov

Karitas in RKS ne vesta, kaj imata

Na tisoče migrantskih delavcev je dolga leta vplačevalo prispevke v socialno bla Žurnal24 main
Reševanje. Vlada bo pomagala le delavcem Vegrada in SCT, ki imajo stalno prebivališče v Sloveniji.

Sredstva. Humanitarni organizaciji Rdeči križ Slovenije (RKS) in Slovenska karitas bosta prejeli vsaka po 150 tisoč evrov pomoči, ki jo je vlada namenila delavcem SCT in Vegrada, so nam sporočili z ministrstva za delo. "Merilo za dodelitev sredstev še pripravljamo," so dodali. Karitas in RKS tako glede tega, v kakšni obliki bosta pomoč lahko delila, ostajata v negotovosti. 30 tisoč evrov je vlada delavcem Vegrada že namenila.

"Sporazum o socialni varnosti z Bosno in Hercegovino določa, da se denarno nadomestilo izplačuje le, če ima upravičenec stalno prebivališče v Sloveniji," so z ministrstva odgovorili na vprašanje, ali bodo pomoči deležni tudi delavci, ki so že zapustili Slovenijo. Predvidevajo, da bo sprememba sporazuma ratificirana v dveh mesecih, s tem pa bodo do denarne pomoči upravičeni tudi tisti, ki stalnega prebivališča pri nas nimajo. Vlada je sicer lani socialno ogroženim namenila okoli 150 milijonov, letos pa že 25 milijonov evrov 
pomoči.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.